X

Heiko Maas: Manevrele din Marea Mediterană trebuie să înceteze pentru a permite dialogul

Manevrele militare rivale din estul Mării Mediterane trebuie să înceteze pentru a permite dialogul între Atena şi Ankara, a estimat joi şeful diplomaţiei germane Heiko Maas, la începutul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai celor 27 de ţări membre ale UE, la Berlin, informează AFP, scrie agerpres.

“Avem nevoie de o soluţie diplomatică pentru acest conflict. Nimeni nu vrea să-l soluţioneze cu nave de război în Mediterana Orientală”, a declarat ministrul german, în condiţiile în care Berlinul este angajat într-o mediere pentru soluţionarea crizei legate de exploatarea zonelor maritime bogate în hidrocarburi.

Citește și : Comisarul european pentru comerţ, Phil Hogan, a demisionat pe fondul scandalului COVID-19

“Părţile nu se vor aşeza la aceeaşi masă dacă navele de război se confruntă” în regiune, şi-a exprimat Maas regretul, la începutul reuniunii miniştrilor de externe europeni care se va prelungi până vineri.

La rândul său, ministrul austriac Alexander Schallenberg a estimat că “incidentele sunt aproape inevitabile” din cauza numărului de nave prezente în zonă.

Manevre militare rivale, pe de o parte ale unor nave de război turce şi americane, pe de altă parte ale unor nave greceşti, cipriote, franceze şi italiene, au avut loc miercuri în estul Mării Mediterane. Ankara a anunţat joi noi manevre pe 1 şi 2 septembrie.

Citește și : Uraganul Laura lovește cu putere statul american Louisiana

“Credibilitatea Europei este în joc. UE (…) trebuie să apere o ordine internaţională globală pe baza valorilor şi principiilor” Europei, a declarat la rândul său ministrul cipriot al afacerilor externe Nikos Christodoulides.

Tags: Alexander SchallenbergankaraatenaHeiko MaasMediterana Orientală
Categorii: Diaspora