Heiko Maas ‘pune degetul pe rana’ din estul Europei: ‘Este timpul să se acţioneze împotriva Belarusului!’

Publicat:

Ministrul afacerilor externe al Germaniei, Heiko Maas, a afirmat joi, în aşteptarea sancţiunilor UE împotriva Minskului, că este timpul să se acţioneze în criza migranţilor, pe care Belarusul este acuzat că a orchestrat-o la frontierele Europei, informează AFP, potrivit agerpres.

“Suntem într-o situaţie în care este timpul să se acţioneze acum. Vrem să o facem cu partenerii noştri europeni”, a explicat Heiko Maas în faţa deputaţilor din parlamentul federal german, adăugând că “UE va extinde şi întări sancţiunile sale împotriva regimului Lukaşenko”.


Citeşte şi: China anunţă un acord cu SUA pentru ‘consolidarea acţiunii climatice’ – Black News

Potrivit lui Maas, o decizie în acest sens va fi luată luni, în timpul unei reuniunii a miniştrilor de externe ai celor 27 de ţări membre ale UE, ce se va desfăşura la Bruxelles.

Cu o zi înainte, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că “la începutul săptămânii viitoare va avea loc o extindere a sancţiunilor” UE împotriva Minskului.

În afară de extinderea sancţiunilor împotriva unor persoane apropiate preşedintelui belarus, ministrul german al afacerilor externe s-a declarat favorabil unor măsuri împotriva “unor sectoare economice importante, precum cel al potasiului”, pilonul economiei belaruse.

Republica Belarus este al doilea exportator mondial de potasiu, un ingredient folosit pentru fabricarea de îngrăşăminte.

Heiko Maas a formulat de asemenea ideea de a sancţiona companii aeriene, în special Belavia, deţinută de statul belarus, şi mai multe agenţii de turism, acuzate că organizează afluxul de migranţi spre UE.

Sancţiunile individuale ale blocului comunitar european împotriva unor responsabili ai regimului belarus vizează în prezent 166 de persoane, printre care şi preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi doi dintre fiii săi. Aceste sancţiuni constau în îngheţarea bunurilor şi interdicţia de intrare în UE.

Vezi şi: Patru astronauţi au decolat spre SSI la bordul SpaceX – VIDEO – Black News

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a atenţionat joi UE, ameninţând cu contramăsuri la orice nouă sancţiune. Potrivit unui comunicat al preşedinţiei belaruse, Lukaşenko a vorbit inclusiv despre posibilitatea de a suspenda funcţionarea gazoductului Yamal-Europe, care traversează Belarus şi livrează gaz rusesc vital pentru europeni, în plină criză energetică.

Cu puţin timp înainte de aceasta, şeful diplomaţiei belaruse, Vladimir Makei, a îndemnat UE la dialog, afirmând că Minskul este favorabil unei reglementări a acestei crize “în cel mai scurt timp”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.