Heiko Maas spune că Germania trebuie să garanteze protecția sinagogilor

Publicat:

Germania trebuie să asigure o protecţie “de neclintit” a sinagogilor de pe teritoriul său, a declarat ministrul de externe Heiko Maas într-un interviu apărut joi, după izbucnirea unor incidente legate de escaladarea conflictului dintre israelieni şi palestinieni, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Statul trebuie să garanteze o securitate de neclintit a sinagogilor”, a declarat social-democratul pentru grupul media Funke. “Nu trebuie să existe nicio toleranţă faţă de atacurile asupra sinagogilor din ţara noastră”, a insistat el.


Citește și: Imagini greu de privit: Un arab a fost LINȘAT de evreii furioși!

Marţi seară, drapele ale statului evreu au fost arse în faţa sinagogilor din Muenster şi Bonn. Şaisprezece persoane au fost reţinute.

Armin Laschet, şeful guvernului din Renania de Nord – Westfalia, unde sunt situate cele două oraşe, a anunţat ulterior că întăreşte protecţia edificiilor religioase evreieşti din landul său, vorbind de o “toleranţă zero împotriva antisemitismului şi atacurilor asupra sinagogilor”.

Miercuri seară, o nouă manifestaţie în această regiune, la Gelsenkirchen, unde circa 180 de persoane care scandau, conform poliţiei, “sloganuri antiisraeliene” se îndreptau spre sinagoga din oraş, a fost întreruptă de forţele de ordine.

La Hanovra, în Saxonia Inferioară, o adunare de circa 550 de persoane, dintre care o mare parte nu purtau măşti, încălcând regulile sanitare de luptă împotriva pandemiei, a fost dispersată miercuri seară, a anunţat poliţia locală. Doi participanţi au încercat să ardă un drapel israelian, însă au fost împiedicaţi de poliţiştii aflaţi la faţa locului.

Heiko Maas a a făcut de asemenea apel la populaţia germană să nu accepte ca “persoane de confesiune evreiască din Germania să fie considerate responsabile de evenimentele din Orientul Apropiat, nici în stradă şi nici pe reţelele de socializare”.

Consiliul Central al Evreilor din Germania a cerut miercuri o mai bună protecţie a instituţiilor evreieşti din ţară, în contextul în care responsabilul cu chestiuni antisemite al guvernului, Felix Klein, consideră “alarmant” faptul că au fost arse drapele israeliene.

Citește și: Turcia le cere musulmanilor să adopte o poziție clară față de situația din Gaza

Germania este îngrijorată de o resurgenţă a antisemitismului amplificată în special de extrema dreaptă, mai ales după un atentat eşuat asupra unei sinagogi la Halle în octombrie 2019, comis de un extremist adept al tezelor revizioniste.

Comunitatea evreiască, în plină renaştere după Reunificarea germană şi după sosirea a sute de mii de evrei din fosta URSS, a evidenţiat de asemenea antisemitismul prevalent în unele cercuri musulmane, în special odată cu venirea în 2015 şi 2016 a refugiaţilor din ţări arabe ostile Israelului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.