X

Heiko Maas: UE ar putea adopta sancţiunile împotriva Rusiei în câteva zile

Ministrul german de externe Heiko Maas a confirmat luni seară că el şi omologii săi din UE au convenit să sancţioneze Rusia din nou pentru încarcerarea disidentului Aleksei Navalnîi şi a estimat că măsurile concrete vor fi adoptate în termen de zile, relatează dpa, potrivit agerpres.

“Relaţiile sunt în mod clar într-un moment prost”, le-a spus Maas jurnaliştilor după o reuniune la Bruxelles. “Bruxellesul nu va fi redus la tăcere”, a mai afirmat el.

Citește și : Rusia salută un ‘acord temporar’ între Iran și AIEA

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, va întocmi acum propuneri concrete, potrivit lui Maas, care se aşteaptă apoi ca măsurile să fie adoptate în termen de câteva zile.

Prin sancţiunile convenite de miniştrii de externe vor fi vizaţi responsabili care activează în sistemul legal legat de încarcerarea lui Aleksei Navalnîi.

Atât AFP, cât şi Reuters au difuzat anterior informaţia că patru responsabili ruşi vor fi vizaţi de noile sancţiuni ale UE.

Reuters a citat o sursă diplomatică potrivit căreia sancţiunile îi vor viza pe şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general. Sancţiunile vor fi îngheţarea activelor de pe teritoriul UE şi interdicţia de călătorie în ţările membre.

Citește și : Datele campaniei britanice de vaccinare indică o scădere cu 70 % a infecţiilor după prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech

Potrivit AFP, care citează diplomaţi europeni, pe listă nu s-ar afla niciun oligarh rus. Acest lucru a fost solicitat de colaboratori apropiaţi ai lui Navalnîi, dar guvernele UE au decis în favoarea sancţionării unor oficiali de rang înalt întrucât astfel de măsuri au şanse mai mari să facă faţă unei contestări juridice.

Tags: bruxellesHeiko MaasJosep BorrellUE
Categorii: Diaspora