X

Heiko Maas va vizita Iranul în încercarea de a salva acordul nuclear internaţional

Ministrul de externe german Heiko Maas urmează să efectueze o vizită în Iran în cadrul unui efort de a salva acordul nuclear internaţional din 2015 care are ca obiectiv împiedicarea Iranului să deţină bombă nucleară, a declarat joi la Berlin o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe german, relatează dpa, potrivit agerpres.

Şeful diplomaţiei germane urmează să se întâlnească luni cu ministrul de externe iranian Mohammad Zarif, a spus purtătoarea de cuvânt. Ministrul de externe german urmează de asemenea să viziteze Emiratele Arabe Unite şi Iordania cu scopul de a accelera dezescaladarea crizelor din regiune.

Citește și : Tensiunile SUA-Iran nu afectează activitatea misiunii NATO în Irak, susţine şeful misiunii

Maas va fi primul ministru german care va vizita Iranul în doi ani şi jumătate. Vizita survine după cea a consilierului său Jens Ploetner, acum două săptămâni, pentru a pregăti vizita.

Potrivit unor surse din Ministerul de Externe, vizita consilierului Ploetner a provocat iritare în SUA. În luna mai a anului trecut, SUA s-au retras din acordul nuclear internaţional privind programul nuclear iranian convenit în 2015 de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China) şi Germania, invocând implicarea iraniană în conflicte din Orientul Mijlociu.

Sancţiunile impuse de SUA Iranului şi ţărilor care au afaceri cu această ţară survin în timp ce părţile europene semnatare încearcă să salveze acordul.

Luna trecută, la un an după retragerea SUA, Iranul şi-a anunţat propriile măsuri, afirmând că nu va mai transporta uraniu îmbogăţit în afara ţării şi că relua îmbogăţirea la niveluri mai înalte, stabilind ziua de vineri ca termen limită pentru ca semnatarii acordului să răspundă.

Citește și : Naufragiu la Budapesta: Căpitanul navei de croazieră mai avea la activ un accident (procuratura)

Până la această dată, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania ar trebui să asigure beneficiile economice acordate Iranului în cadrul acordului din 2015. Bănci, companii petroliere şi alte firme s-au retras din Iran de teama unor noi sancţiuni ale SUA.

Încheiat după 12 ani de tensiuni în jurul programului nuclear iranian, acordul din 2015 i-a permis Teheranului să obţină o diminuare a sancţiunilor economice internaţionale. În schimb, Iranul s-a angajat să nu încerce niciodată să obţină bomba atomică şi a acceptat să-şi reducă drastic programul nuclear.

Tags: berlinEmiratele Arabe UniteHeiko MaasiordaniaIranJens Ploetner
Categorii: DiasporaSinteze