Henry Kissinger: ‘Relaţiile americano-chineze sunt definitorii pentru secolul XXI’

Publicat:

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a afirmat marţi că relaţiile dintre SUA şi China vor fi definitorii pentru lumea secolului al XXI-lea şi că cele două ţări ar trebui să coopereze pentru a promova pacea şi progresul umanităţii, relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

”Ar fi absolut necesar ca noi să lucrăm împreună, să avem relaţii pragmatice, de la problemele cotidiene la cele conceptuale, la crearea unui tip nou şi competitiv de ordine mondială, care să promoveze pacea şi progresul umanităţii, aşa cum facem în chestiunile curente”, a declarat Kissinger într-un discurs rostit la U.S.-China University Presidents Forum, organizat la Universitatea Columbia.


Citeşte şi: MISTER total în cazul diplomaţilor americani atacaţi ACUSTIC în Cuba

În opinia lui Kissinger, un conflict între SUA şi China ar fi un dezastru pentru fiecare dintre cele două ţări şi pentru lume în general. ”Aşa cum am spus mai înainte, nu trebuie să avem această alegere”, a afirmat fostul secretar de stat american.

El a povestit că a vizitat China de peste o sută de ori, prima dată în urmă cu 46 de ani, şi că din fiecare călătorie a avut ceva de învăţat. În opinia sa, cultura Chinei este atât de diversă încât nu încetezi niciodată să înveţi.

Ani de zile, lideri americani şi chinezi s-au străduit să se cunoască şi să se înţeleagă reciproc, schimburile de la oameni la oameni dintre cele două ţări din ultimul timp au evoluat către o condiţie prealabilă absolută pentru ordinea mondială, este de părere Kisisinger.

”Când China şi SUA au stabilit prima dată actualele relaţii, motivaţia a fost în general una strategică, de menţinere a securităţii. Astăzi, ele ar putea căuta un concept nu de securitate, ci unul de co-evoluţie, în care cele două mari naţiuni să coexiste una alături de cealaltă, urmărind ocazional obiective diferite, dar unindu-se într-o percepţie comună a necesităţilor şi a oportunităţilor care sunt imperative pentru epoca noastră”, a declarat Kissinger.

Citeşte şi: Şeful Pentagonului şi cel al NATO, vizaţi de un atac cu obuze pe aeroportul din Kabul

China urmăreşte realizarea a două obiective centenare, a spus Kissinger, adăugând că toţi cei care au fost martorii dezvoltării Chinei într-o generaţie nu vor avea nici o îndoială că ea îţi va îndeplini visul: ”Dacă cineva mi-ar fi arătat în 1971, când am vizitat prima dată China, o fotografie despre cum arată Beijingul şi alte oraşe în prezent, aş fi considerat-o o fantezie. Prin urmare, China îşi poate îndeplini visul”.

Potrivit fostului secretar de stat american, proiectul ”China’s Belt and Road Initiative”, care vizează să conecteze China de Asia Centrală, şi eventual de Europa, ”va avea o semnificaţie practică, de a deplasa centrul de greutate al lumii din Atlantic în Pacific”.

”Aceasta va implica culturile Eurasiei, în care fiecare va trebui să decidă ce relaţii va avea în vedere cu această regiune, şi aşa vor face şi SUA”, a spus Kissinger.

”De aceea, mulţi dintre noi dintre fac apel la SUA să adere la Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură, propusă de către China”, a afirmat fostul secretar de stat american, explicând că în ambele ţări există o varietate de opinii despre modul cum trebuie conciliate aceste multe realităţi şi dacă aceste chestiuni trebuie soluţionate prin conflicte sau prin cooperare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei Grecia a ordonat unor companii să nu le permită angajaţilor să lucreze în aer liber la...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului Un depozit ascuns în munți, într-un...

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: ‘Dușmanul nostru se află în altă parte’

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: 'Dușmanul nostru se află în altă parte' Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă miercuri că televiziunea rusă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.