X

Hezbollah şi aliaţii săi au pierdut majoritatea în parlamentul din Liban

Puternica mişcare armată pro-iraniană Hezbollah şi aliaţii săi au pierdut în mod surprinzător majoritatea în parlamentul din Liban, conform rezultatelor definitive, prezentate marţi, ale alegerilor legislative, unde s-a înregistrat un progres al candidaţilor proveniţi din mişcarea de contestare populară din 2019, relatează AFP, potrivit agerpres.

Scrutinul a avut loc duminică într-o ţară afectată puternic de cea mai gravă criză socio-economică din istoria sa, pe care o mare parte a populaţiei, organizaţii internaţionale şi alte state o pun pe seama corupţiei şi inerţiei clasei conducătoare, neschimbată de decenii.

Vezi şi: Biden şi Mitsotakis salută relaţia greco-americană care ‘niciodată nu a fost mai bună’ (VIDEO) – Black News

Mişcarea şiită şi aliaţii săi politici nu au obţinut cele 65 de locuri necesare pentru păstrarea unei majorităţi, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul de interne Bassam Mawlawi.

Parlamentul era dominat până acum de mişcarea şiită şi aliaţii săi, care aveau sprijinul a circa 70 de cei 128 de deputaţi din legislatura în exerciţiu.

Hezbollah şi aliatul său şiit Amal şi-au păstrat toate locurile, în număr de 27.

În acelaşi timp, candidaţii proveniţi din mişcarea de contestare populară din 2019, care cereau plecarea clasei politice şi o resetare a sistemului politic bazată pe o împărţire comunitară a puterii, au obţinut cel puţin 13 locuri în parlament, a precizat Mawlawi.

Ei s-ar putea alătura opoziţiei partidelor tradiţionale şi ar putea avea un rol hotărâtor pentru formarea noului guvern.

Ca fapt inedit, doi candidaţi independenţi au reuşit să obţină în guvernoratul Libanul de Sud locuri care erau deţinute de trei decenii de aliaţi ai Hezbollah.

Forţele Libaneze, partid creştin care face parte din clasa politică aproape neschimbată de trei decenii şi care se opune ferm Hezbollah, a anunţat că a obţinut cel puţin 18 mandate, comparativ cu 15 locuri în 2018.

Potrivit unor observatori, rata scăzută de participare (41%, mai mică decât cea din 2018, care a fost de 49%), a arătat că partidele tradiţionale nu au reuşit să mobilizeze masa de votanţi.

Deşi Libanul se află într-o criză economică foarte gravă, nu a fost luată nicio măsură de redresare de către clasa politică aflată la putere, acuzată că lasă ţara să se prăbuşească.

Din 2019, moneda naţională şi-a pierdut peste 90% din valoare, deponenţii sunt supuşi unor restricţii bancare sufocante, iar aproape 80% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie stabilit de ONU. Iar în 2020, statul a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în istorie.

Pe lângă această criză, Libanul a fost zguduit de explozia din 2020 a unor cantităţi enorme de nitrat de amoniu depozitate fără măsuri de precauţie în portul din Beirut, o tragedie care a făcut peste 200 de morţi şi care a fost de asemenea imputată în mare parte neglijenţei clasei conducătoare.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a felicitat luni Libanul pentru buna organizare a scrutinului.

Citește şi: Peste 260 de luptători ucraineni au fost EVACUAŢI din Azovstal – Black News

“Secretarul general mizează de asemenea pe noul parlament pentru adoptarea de urgenţă a tuturor legilor necesare stabilizării economiei şi îmbunătăţirii guvernării”, conform unui comunicat transmis de purtătorul său de cuvânt.

El a subliniat totodată că formarea unui executiv va permite “finalizarea acordului (aflat în discuţii) cu Fondul Monetar Internaţional şi accelerarea punerii în aplicare a reformelor necesare pentru ca Libanul să intre pe calea redresării”.

Tags: alegeriAmalAntonio GuterresBassam MawlawiHezbollahLibanONU
Categorii: Sinteze