Hezbollahul acuză Marea Britanie că jigneşte poporul libanez

Publicat:

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a condamnat vineri interdicţia totală împotriva sa, anunţată luni de Regatul Unit, informează AFP, potrivit agerpres.

Începând de vineri, orice membru al Hezbollah din Regatul Unit sau oricine cere în această ţară sprijin pentru organizaţie va fi considerat infractor şi va putea fi condamnat la 10 ani de închisoare.


Citeşte şi: Mexicul aprobă crearea unei Gărzi Naţionale împotriva narcotraficanţilor

Ministrul britanic de interne, Sajid Javid, şi-a motivat luni decizia arătând că “Hezbollah îşi continuă încercările de destabilizare a situaţiei fragile din Orientul Mijlociu, iar noi nu mai reuşim să facem distincţia între aripa lor militară, deja interzisă, şi partidul politic”. Autorităţile de la Londra au interzis deja serviciul de securitate externă al Hezbollah, în 2001, şi ramura militară a organizaţiei, în 2008.

“Guvernul britanic a insultat prin această decizie sentimentele şi voinţa poporului libanez”, afirmă Hezbollah într-un comunicat în care susţine că “libanezii consideră Hezbollah o forţă importantă şi populară şi i-au acordat o largă reprezentare în parlament şi în guvern”.

Citeşte şi: Mexicul aprobă crearea unei Gărzi Naţionale împotriva narcotraficanţilor

Gruparea Hezbollah, înfiinţată în 1982 de Gardienii Revoluţiei din Iran şi susţinută de guvernul de la Teheran, a fost deja etichetată de SUA ca grup terorist. UE califică astfel doar ramura militară a organizaţiei, reaminteşte AFP. Hezbollah este singura facţiune care nu a renunţat la armament după războiul civil din Liban din 1975-1990.

Luni, ministrul de externe libanez Gebran Bassil a apreciat că ţara sa nu va fi afectată negativ de măsura luată de Regatul Unit, deoarece “suntem deja obişnuiţi cu această situaţie în relaţiile cu alte ţări”. Hezbollah a avertizat însă vineri că decizia Londrei “va suscita ostilitatea oamenilor din regiune”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.