X

Hillary Clinton trage un semnal de alarmă cu privire la eforturi chineze de a influenţa afacerile interne ale Australiei şi Noii Zeelande

Încercări ale Chinei de a influenţa afacerile interne ale Australiei şi Noii Zeelande este necesar să fie luate în serios, a avertizat foatul secretar de Stat american Hillary Clinton, relatează CNN, potrivit news.ro .

”Experţi trag un semnal de alarmă cu privire la eforturi chineze de a obţine putere politică şi de a influenţa decizii politice”, a declarat luni seara Clinton, într-un discurs pe care l-a susţinut la Auckland, unde a fost ovaţionată în picioare.

Citește și : Vladimir Putin: Rusia respectă suveranitatea fostelor republici sovietice, dar îşi va apăra interesele și nu va „arunca cu bani”

”Anne-Marie Brady de la Universitatea din Canterbury a numit pe bună dreptate acest lucru o nouă bătălie globală, care abia începe”, a subliniat Clinton.

Beijingul respinge ferm acuzaţii potrivit cărora ar încerca să influenţeze politica internă a altor ţări în beneficiul său.

Clinton a făcut aceste declaraţii la o lună după ce Brady a publicat un material, în Journal of Democracy, în care acuză Beijingul de faptul că poartă o ”campanie concertată de influenţare străină” în Noua Zeelandă.

”Campania vizează să impună programele politic şi economic ale Partidului Comunist Chinez (PCC) prin cooptarea elitelor locale, obţinerea unui acces la informaţii şi resurse strategice şi manipularea discursului public”, denunţă Brady în materialul ei.

Guvernele australian şi neozeelandez întreţin relaţii bilaterale strânse cu China, datorate în primul rând unui nivel-record al schimburilor lor comerciale. În ultimul deceniu, China a devenit principalul partener comercial al celor două ţări.

Însă aceste relaţii sunt scrutate în contextul în care Beijingul caută să-şi extindă influenţa în regiunea Asa-Pacific – din punct de vedere financiar, politic şi militar.

Întrebat despre declaraţiile lui Clinton, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze a refuzat să răspundă în mod direct.

”Poveşti despre acest subiect există de mult timp, iar noi le-am răspuns în mod repetat. Oricine cunoaşte diplomaţia chineză ştie că ne opunem ingerinţei străine în afacerile interne chineze şi în acelaşi timp nu ne amestecăm în afacerile interne ale altor ţări”, a declarat Geng Shuang.

”Sperăm ca părţile vizate să îşi abandoneze mentalitatea de joc cu sumă nulă şi prejudecăţile şi să coopereze cu China în promovarea unei cooperări între toate ţările”, a adăugat el.

RELAŢII BILATERALE

Lowy Institute din Sydney a publicat marţi, pentru prima oară, un ”indice al puterii asiatice”, iar acesta confirmă difuzarea influenţei politice şi economice a Chinei în regiune.

Statele Unite deţin primul loc în acest indice, însă China ar putea să le depăşească în anii următori, având în vedere dorinţa administraţiei lui Donald Trump de a se dezangaja din regiunea Asia.

Statele Unite sunt un aliat strategic atât al Noii Zeelande, cât şi al Australiei, căreia, în plus, îi este garanta securităţii.

”În cazul unei restrângeri generale sau unei pierderi a încrederii în Statele Unite şi în capacitatea lor de a consolida securitatea aliaţilor lor în regiune, vom constata o scădere a scorului acestei reţele militare”, a declarat pentru CNN directorului acestui proiect Herve Lemahieu.

”Dacă vom observa că această măsură începe să se dizolve în anii următori, atunci vom observa o redefinire radicală a echilibrului puterii în Asia”, a subliniat el.

Citește și : Trump și Macron au avut o convorbire telefonică despre ‘probleme legate de pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu’

Guvernul premierului australian Malcolm Turnbull are în vedere o nouă legislaţie cu privire la amestecul străin în politica internă, după ce un senator australian a demisionat, în urma unor acuzaţii potrivit cărora ar fi fost influenţat de interese chineze.

China şi-a exprimat opoziţia faţă de legislaţia vizată în Australia.

Tags: australiaChinaClintoncomerţNoua ZeelandaStatele Unite
Categorii: Știrile zilei