Terorismul şi extremismul violent continuă să se dezvolte, este necesară contracararea ‘cauzelor profunde’

Publicat:

“Terorismul şi extremismul violent” continuă să se “dezvolte”, în pofida eforturilor de a le contracara, a declarat luni secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), îndemnând la lupta împotriva “cauzelor profunde” ale acestor fenomene, cauze precum sărăcia şi încălcarea drepturilor omului, informează AFP, potrivit agerpres.

“În pofida unor progrese nete pe care le-am înregistrat de-a lungul anilor, terorismul şi extremismul violent continuă să se înrădăcineze şi să se dezvolte”, a declarat Antonio Guterres în timpul unei conferinţe asupra subiectului, îndemnând să se facă “front comun în faţa acestei ameninţări mondiale”.


Citeşte şi: Lungul drum al mâlului produs de distrugerea barajului de la Kahovka. Ce riscuri sunt pentru litoralul românesc – Black News

“Grupuri afiliate Al-Qaida şi Daesh (Statul Islamic, SI) în Africa se extind rapid în regiuni precum Sahel şi se îndreaptă spre sud, în direcţia golfului Guineei”, a precizat Guterres, evocând de asemenea “moştenirea brutală” a SI în Siria şi în Irak.

“Într-un anumit număr de ţări, mişcările neonaziste şi cele care promovează supremaţia albilor devin repede principalele ameninţări pentru securitatea internă”, a atenţionat de asemenea secretarul general al ONU.

Subliniind că terorismul se alimentează din crizele multiple pe care le traversează lumea – crize alimentare şi energetice, “flacăra infernală” a schimbărilor climatice, propagarea urii online -, Guterres a îndemnat la “prevenţie”, “abordarea cea mai eficientă pentru a stăvili această ameninţare”.

Însă “munca de prevenţie nu se rezumă la dejucarea de atentate sau de comploturi”, a insistat el în faţa reprezentanţilor agenţiilor de luptă împotriva terorismului din statele membre ale ONU, reuniţi marţi la New York.

“Ea constă în a remedia cauzele profunde ce pot duce la terorism, printre care sărăcia, discriminarea, deziluzia, carenţele în materie de infrastructuri şi de instituţii şi încălcarea flagrantă a drepturilor omului”.

Citeşte şi: Macron și prințul moștenitor saudit: interese nu întotdeauna convergente – Black News

De asemenea, el a insistat ca lupta împotriva terorismului să se înscrie în linia de respect faţă de drepturile omului. Inclusiv în materie de repatriere a jihadiştilor străini şi familiilor lor, aflaţi încă în detenţie în lagăre, după înfrângerea SI.

“Reiterez apelul meu către toate statele membre pentru ca ele să ajute la accelerarea repatrierii, care este o prioritate urgentă”, a declarat Guterres. “Este vorba de o chestiune de decenţă umană şi de compasiune, şi de asemenea de o miză de securitate. Trebuie să evităm ca moştenirea bătăliilor de ieri să genereze conflictele de mâine”, a subliniat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Programul Național ‘Satul European’: Peste 7000 de locuitori din două sate din nordul țării au acces la apă potabilă

Programul Național 'Satul European': Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi au acces la apă potabilă Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi,...

Zelenski cere implicarea lui Orban în organizarea unui al doilea ‘summit pentru pace’

Zelenski cere implicarea lui Orban în organizarea unui al doilea 'summit pentru pace' Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban au avut marţi...

Marina Tauber cere pedepsirea ministrului Dan Perciun și a deputatului Radu Marian: ‘Lipsă totală de respect’

Marina Tauber cere pedepsirea ministrului Dan Perciun și a deputatului Radu Marian: 'Lipsă totală de respect' Deputatul Parlamentului Republicii Moldova și secretarul executiv al comitetului...

Water Day – Marea bălăceală în Parcul ‘La Izvor’ din Chişinău

Water Day - Marea bălăceală în Parcul 'La Izvor' din Chişinău Centrul Municipal de Tineret din Chişinău a organizat în Parcul „La Izvor” din capitală...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.