X

Honduras: Preşedintele în exerciţiu, Juan Orlando Hernandez, declarat oficial învingător al alegerilor din 26 noiembrie

Actualul şef al statului Honduras, Juan Orlando Hernandez, de dreapta, a fost declarat oficial duminică învingător al scrutinului prezidenţial controversat din 26 noiembrie, a anunţat autoritatea electorală din această ţară, la finalul unei renumărări a voturilor, transmite AFP. 

“Preşedintele reales pentru perioada 2018-2022 este cetăţeanul Juan Orlando Hernandez Alvarado”, a déclarat preşedintele Tribunalului Suprem Electoral (TSE), David Matamoros.

De aproape o lună, partizanii candidatului de stânga, Salvador Nasralla, protestează pentru a denunţa o presupusă “fraudă” la acest scrutin.

Cu câteva ore înaintea anunţului oficial al TSE, Nasralla a decolat spre Statele Unite, unde urmează să aibă o întâlnire cu secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, şi să fie primit la Departamentul de Stat.

Hernandez, 49 de ani, a obţinut 42,95% din voturi, faţă de Nasralla, 64 de ani, cu 41,24%, conform cifrelor prezentate duminică de autoritatea electorală.

Acestea au fost alegeri “de o transparenţă nemaivăzută în Honduras”, a asigurat Matamoros. “Ne dorim să revină calmul, (…) să ne îmbrăţişăm din nou ca fraţii”, a adăugat acesta.

Opoziţia a chemat oamenii să revină în stradă luni.

Vineri, manifestanţii au blocat străzile în mai multe oraşe din această ţară din America Centrală.

Primele rezultate ale scrutinului îl dădeau în frunte, cu cinci puncte avans, pe Nasralla, prezentator de televiziune nou intrat în politică, dar numărarea din zilele următoare l-a plasat în cele din urmă pe prima poziţie pe Hernandez.

Această inversare, combinată cu o serie de pene informatice considerate suspecte de către opoziţie, a determinat-o pe aceasta din urmă să ceară o renumărare totală a voturilor, apoi o anulare pur şi simplu a scrutinului.

Un raport al Amnesty International publicat în Mexic afirmă că cel puţin 14 persoane au murit în timpul manifestaţiilor, dar autorităţile din Honduras au confirmat doar trei decese.

“Respingem total declaraţia TSE”, “poporul îl recunoaşte ca preşedinte pe Salvador Nasralla”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, fostul preşedinte Manuel Zelaya, liderul unei alianţe de stânga care se opune lui Hernandez.

Tags: HondurasJuan Orlando HernandezLuis AlmagroManuel ZelayaOrganizaţia Statelor AmericaneSalvador Nasralla
Categorii: Știrile zilei