Hong Kong cenzurează un episod din ‘The Simpsons’

Publicat:

Un episod din “The Simpsons”, în care familia protagonistă a serialului de animaţie vizitează Piaţa Tiananmen din Beijing, a fost înlăturat de pe platforma americană de streaming Disney+ din Hong Kong, relatează AFP luni, potrivit agerpres.

Absenţa acestui episod stârneşte temeri conform cărora cenzura ar putea deveni un lucru obişnuit în centrul financiar, la fel ca în China continentală vecină.


Citeşte şi: Bogății imense se află sub apele îngheţate ale Rusiei – Black News

Serviciul Disney+ a fost lansat la jumătatea lunii noiembrie la Hong Kong, iar utilizatorii atenţi au observat rapid absenţa unui episod din “The Simpsons” consacrat Chinei.

Este vorba despre al 12-lea episod din cel de-al 16-lea sezon, care a avut premiera în 2005 şi în care familia americană călătoreşte în China în speranţa de a adopta un copil.

În timpul acestei vizite, personajele merg în Piaţa Tiananmen din Beijing, unde au fost suprimate manifestaţiile pro-democraţie din 1989.

În acest episod, poate fi văzut un panou pe care scrie “În acest loc, în 1989, nu s-a întâmplat nimic”, o aluzie satirică la modul în care Beijingul încearcă să şteargă din memoria colectivă masacrul din 1989.

AFP a verificat luni platforma Disney+ Hong Kong, pe care erau disponibile episoadele al 11-lea şi al 13-lea, însă nu şi cel de-al 12-lea episod.

Nu este clar dacă serviciul Disney+ a fost cel care a retras episodul sau dacă autorităţile au fost cele care au ordonat această măsură.

La solicitarea AFP, platforma americană de divertisment a refuzat să comenteze, la fel şi guvernul din Hong Kong.

Hong Kong s-a bucurat de mult timp de importante libertăţi artistice şi politice comparativ cu situaţia de pe continent.

Însă, pentru a pune capăt protestelor masive pro-democraţie care au zguduit teritoriul în 2019, Beijingul a impus anul trecut o lege privind securitatea naţională în urma căreia o mare parte din disidenţă a devenit ilegală.

În iunie, Hong Kong a acordat unui comitet de cenzură puterea de a interzice orice film care ar putea constitui o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Citeşte şi: Preşedinta taiwaneză pledează pentru democraţie în faţa unei delegaţii din ţările baltice – Black News

Săptămâna trecută, şefa executivului din Hong Kong numită de Beijing, Carrie Lam, s-a angajat să “umple în mod proactiv lacunele” în materie de internet şi să adopte un regulament asupra “ştirilor false”.

Comentariile sale au întărit temerile conform cărora internetul din Hong Kong ar putea fi supus aceleiaşi cenzuri ca şi în China, unde reţele sociale internaţionale majore, Google şi mai multe media occidentale, nu sunt accesibile, fiind blocate de “marele zid electronic”, ridicat de cenzorii regimului.

Conţinutul care satirizează China este în continuare disponibil pe alte platforme de streaming din Hong Kong, notează AFP. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare...

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei şi...

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la...

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, va ajunge în perioada următoare la Chișinău. Vizita va avea loc în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.