Hong Kong: Începe procesul a 13 persoane acuzate de devastarea Parlamentului local

Publicat:

Procesul a 13 persoane învinuite de devastarea Parlamentului local, în 2019, a început luni la un tribunal din Hong Kong, transmite AFP, potrivit agerpres.

Acest episod, care a reprezentat o provocare fără precedent la adresa autorităţii Beijingului, a fost cel mai violent de la izbucnirea masivelor proteste prodemocraţie care au zguduit Hong Kong-ul în acel an, cu milioane de manifestanţi, marşuri şi ocupări de spaţii publice timp de săptămâni întregi.


Citeşte şi: Kissinger, despre războiul din Ucraina: ‘Nu cred că totul este vina lui Putin’ – Black News

În noaptea de 1 iulie 2019, când s-au împlinit 22 de ani de la retrocedarea Hong Kong-ului către China de către Marea Britanie, protestatari ostili guvernului local pro-Beijing au atacat hemiciclul Parlamentului, Consiliul Legislativ (LegCo), după ce au forţat intrarea păzită de poliţie, şi au desfăşurat steagul din epoca colonială britanică. Ei au spart geamuri şi au făcut graffiti pe pereţi.

Cele 13 persoane judecate începând de luni au fost acuzate de participare la o revoltă, o infracţiune care se pedepseşte cu până la zece ani de închisoare.

Şapte dintre ele au pledat vinovat la începutul audierii de luni, în schimbul renunţării la acuzaţiile suplimentare care li se aduc.

“Nu am regretat niciodată lupta mea pentru libertate, justiţie şi democraţie”, a declarat Althea Suen, care a pledat vinovată, într-un mesaj postat pe Facebook la începutul procesului. “Gândurile mele vor rămâne libere cât timp voi fi în închisoare”, a completat aceasta.

Cei şase inculpaţi care nu au pledat vinovaţi de participare la o revoltă se confruntă cu alte acuzaţii, precum intrare ilegală în parlament şi “distrugere penală”, care prevăd o pedeapsă maximă de închisoare pe viaţă.

Procesul ar urma să dureze 44 de zile.

Citeşte şi: Xi Jinping îi promite Moscovei ‘sprijin ferm’ pentru ‘interesele fundamentale’ – Black News

Peste 10.000 de persoane au fost arestate în cadrul efortului autorităţilor de a reprima mişcarea de protest din 2019, care a reprezentat una dintre principalele provocări faţă de autoritatea Beijingului de la retrocedarea din 1997.

În 2020, Beijingul a impus în Hong Kong o lege a securităţii naţionale care a incriminat majoritatea disidenţilor şi a zdrobit mişcarea prodemocraţie. Aproximativ 2.900 de persoane au fost urmărite penal pentru acuzaţii legate de proteste.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate Retailerul...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Sondaj – Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri

Sondaj - Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale...

Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului

Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului Un incident neplăcut a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.