X

Hong Kong: Ministerul de Externe britanic l-a convocat pe ambasadorul chinez la Londra

Ambasadorul chinez în Marea Britanie a fost convocat miercuri la Ministerul britanic al Afacerilor Externe pentru afirmaţiile sale dintr-un interviu privind situaţia din Hong Kong, informează surse din cadrul ministerului citate de AFP, potrivit agerpres.

Liu Xiaoming este aşteptat în cursul zilei la minister, a precizat această sursă, la puţin timp după ce ambasadorul a făcut apel la Londra să se abţină de la orice nouă “ingerinţă” pe tema fostei sale colonii, zguduită de manifestaţii anti-Beijing.

Citește și : Vucic susține că Pristina urmăreşte să preia controlul asupra nordului Kosovo

“Este foarte decepţionant că înalţi funcţionari îşi arată susţinerea faţă de oamenii care încalcă legea”, a declarat ambasadorul, referindu-se la o serie de afirmaţii anterioare ale şefului diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt. Acesta a exprimat “susţinerea nestrămutată” a ţării sale pentru “Hong Kong şi libertăţile sale” luni, ziua în care s-au îndeplinit 22 de ani de la retrocedarea acestui teritoriu Chinei şi care a fost marcată de pătrunderea cu forţa în sediul parlamentului local a câteva zeci de manifestanţi care protestau împotriva guvernului pro-Beijing din Hong Kong.

Marţi, ministrul britanic a ameninţat China şi cu “grave consecinţe” dacă nu respectă acordul din 1984 între Londra şi Beijing care garantează libertăţile Hong Kong.

“Mesaj către guvernul chinez: bunele relaţii între ţări se bazează pe respectul reciproc şi pe respectarea acordurilor juridice obligatorii între ele. Este cel mai bun mod de a păstra excelentele relaţii între Marea Britanie şi China”, a postat Hunt pe Twitter miercuri, în replică la declaraţiile ambasadorului chinez.

Citește și : Erupţie a unui vulcan de pe insula italiană Stromboli – VIDEO

Tags: ambasadorhong kongLiu Xiaominglondramarea britanie
Categorii: Diaspora