Hong Kong refuză să acorde viza unui jurnalist britanic

Publicat:

Autorităţile din Hong Kong au refuzat să reînnoiască viza de lucru a unui jurnalist de la Financial Times care lucra în fosta colonie britanică, la două luni după ce el a condus o conferinţă cu un militant separatist din Hong Kong, a informat ziarul financiar, transmite vineri France Presse, potrivit agerpres.

Redactor-şef pentru Asia la Financial Times, Victor Mallet este de asemenea vicepreşedinte al Clubului de corespondenţi străini (FCC), o instituţie de presă în Hong Kong.


Citeşte şi: Două trenuri s-au ciocnit în Africa de Sud (FOTO). Sunt sute de victime!

Autorităţile din Hong Kong au încercat fără succes să descurajeze FCC, care invită regulat personalităţi la conferinţe deschise membrilor săi şi mass-media, să îl primească la 14 august pe Andy Chan, liderul micului Partid Naţional, care militează pentru independenţa ex-coloniei britanice revenită sub suveranitatea Beijingului în 1997.

Mallet a fost animatorul conferinţei la care Chan a acuzat China că vrea “să anexeze” şi “să distrugă” fosta colonie britanică.

Mici demonstraţii ale susţinătorilor şi adversarilor lui Chan au avut loc în jurul FCC, iar fostul şef al executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, a cerut în mod deschis ca prestigiosul club să fie evacuat din clădirea pe care o ocupă şi care aparţine guvernului.

Citeşte şi: Ambasadorul UE din Irak s-a îmbolnăvit din cauza apei poluate

“Este prima dată când ne confruntăm cu o astfel de situaţie în Hong Kong”, a declarat Financial Times într-un comunicat, confirmând că reînnoirea vizei jurnalistului britanic a fost respinsă. “Nu nu s-a oferit niciun motiv pentru refuz”, potrivit aceleiaşi surse.

În virtutea acordului de retrocedare dintre Beijing şi Londra, Hong Kongul se bucură de semi-autonomie şi libertăţi necunoscute în restul Chinei continentale, inclusiv libertatea de exprimare.

Dar mulţi sunt cei care consideră că aceste libertăţi se erodează şi că China îşi înăspreşte controlul asupra micului teritoriu.

Refuzul acordării unei noi vize pentru Mallet este un semn al degradării situaţiei drepturilor omului în Hong Kong, a declarat Maya Wang de la Human Rights Watch.

Citeşte şi: Directorul Interpol este dat DISPĂRUT! Poliţia franceză este în alertă

De asemenea, “guvernul din Hong Kong începe să urmeze Beijingul în acţiunile sale agresive împotriva celor ale căror opinii nu le plac autorităţilor”, a adăugat ea.

Săptămâna trecută, autorităţile din Hong Kong au interzis Partidul Naţional, o premieră de la revenirea teritoriului în 1997 sub suveranitatea Beijingului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, condamnată în Rusia la peste 6 ani de închisoare

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, condamnată în Rusia la peste 6 ani de închisoare Un tribunal rus a condamnat-o pe jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva la șase...

Andrei Năstase a dus la Președinție o carte despre Donald Trump, pentru a o înmâna președintei Maia Sandu

Andrei Năstase a dus la Președinție o carte despre Donald Trump, pentru a o înmâna președintei Maia Sandu Ex-ministrul de Interne Andrei Năstase, care va...

Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova

Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova a început cu probleme tehnice. Platforma online...

Locuitorii cartierului din preajma Aeroportului, lăsați fără infrastructură, fără spații verzi și fără speranță

Locuitorii cartierului din preajma Aeroportului, lăsați fără infrastructură, fără spații verzi și fără speranță S-au pomenit marginalizați și chiar ignorați. De această părere sunt mai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.