Hong Kong RENUNŢĂ la restricţiile asupra mediatizării audierilor din procesul legat de securitate

Publicat:

Audierile din cadrul celui mai mare proces legat de legea asupra securităţii naţionale a Hong Kong-ului vor putea de acum încolo să fie aduse la cunoştinţa publicului larg, a anunţat joi judecătorul însărcinat cu procesul, informează AFP, potrivit agerpres.

Chiar dacă numeroase audieri preliminare din acest dosar ce vizează 47 de militanţi pro-democraţie erau deschise publicului, cererile de a putea informa deschis în legătură cu aceste audieri erau până acum respinse de judecătorul Peter Law.


Citeşte şi: Presa israeliană îl compară pe Viktor Orban cu Nicolae Ceauşescu! Asemănările sunt izbitoare: Naţionalism exacerbat, antisemitism şi aversiunea pentru democraţie – Black News

Însă acesta a ridicat restricţiile în urma unei decizii a Curţii Supreme, la începutul lui august.

În timpul audierilor preliminare, care pot de acum să fie date publicităţii, acuzaţii au descris presiunile exercitate de procurori pentru ca ei să pledeze în favoarea a ceea ce ei consideră nişte acuzaţii vagi.

Cei 47 de militanţi sunt urmăriţi în justiţie pentru “conspiraţie în vederea unei subversiuni”.

La rândul lor, avocaţii apărării au declarat că procurorii nu au detaliat corect natura conspiraţiei la care clienţii lor sunt acuzaţi că au participat.

Cei 47 de acuzaţi fac parte dintre opozanţii cei mai cunoscuţi, plecând de la reformişti moderaţi până la criticii cei mai radicali la adresa Chinei.

Unii dintre ei, precum Joshua Wong sau Benney Tai, au primit deja pedepse cu închisoarea în legătură cu manifestaţii neautorizate.

Majoritatea celor 47 au ales să pledeze vinovat, ceea ce ar urma să le asigure pedepse reduse.

Până în prezent, 18 acuzaţi au preferat un proces, în urma căruia ei riscă închisoare pe viaţă.

Citește și: Londra RESTRICŢIONEAZĂ folosirea apei

Data procesului, ce se va derula în faţa a trei judecători aleşi de guvern şi nu în faţa unei curţi cu juraţi populare, nu este deocamdată cunoscută.

Beijingul a impus în Hong Kong o lege asupra securităţii naţionale în 2020 şi susţine că aceasta a restabilit ordinea după marile manifestaţii din 2019.

Criticii apreciază, însă, că această lege a suprimat libertăţile de care se bucura Hong Kong-ul şi a introdus legi de tip chinez într-un oraş-nod comercial renumit până acum pentru sistemul său juridic modelat după “common law” britanică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Robert Fico afirmă că ar fi mers la Moscova cu Viktor Orban dacă sănătatea i-ar fi permis

Robert Fico afirmă că ar fi mers la Moscova cu Viktor Orban dacă sănătatea i-ar fi permis Premierul populist slovac Robert Fico, rănit într-un atentat...

Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile din SUA

Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile din SUA "Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a fi preşedinte...

Reformistul Massoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului

Reformistul Massoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului Candidatul reformist Massoud Pezeshkian a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Iran, devansându-l pe ultraconservatorul Said...

Ce i-a cerut Melania Trump soțului ei dacă va recâștiga Președinția Statelor Unite

Ce i-a cerut Melania Trump soțului ei dacă va recâștiga Președinția Statelor Unite Melania plănuiește să-și împartă timpul între Washington DC și New York. Acesta...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.