X

Horst Koehler s-a îmbolnăvit şi pleacă din postul de mediator ONU pentru Sahara Occidentală

Fostul preşedinte german Horst Koehler a demisionat din postul de emisar al ONU pentru Sahara Occidentală, teritoriu disputat, relatează DPA, potrivit agerpres.

Koehler l-a informat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că demisionează din motive de sănătate, a transmis miercuri de la New York, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a ONU.

Citeşte şi: The Times: Theresa May este aşteptată să demisioneze vineri

Guterres “i-a transmis lui Koehler profunda sa gratitudine pentru eforturile ferme şi intense care au pus bazele unui nou progres în procesul politic în privinţa chestiunii Sahara Occidentală”, se menţionează în comunicat.

În vârstă de 76 de ani, Koehler, care a deţinut funcţia de preşedinte al Germaniei, un post în mare măsură ceremonial, între 2004 şi 2010, a preluat poziţia de la ONU în august 2017. Ultima dată când a prezidat discuţii de pace privind Sahara Occidentală a fost în luna martie a acestui an.

Sahara Occidentală este un teritoriu din Africa de Nord în mare măsură controlat de Maroc, dar revendicat şi de mişcarea de independenţă Frontul Polisario.

Disputa asupra Saharei Occidentale a început în 1975, când regiunea a fost invadată de Maroc şi Mauritania după retragerea Spaniei, putere colonială.

Citeşte şi: Turcia se supune ordinelor venite de la Washington şi renunţă la petrolul iranian

Luptătorii Polisario, care sunt stabiliţi în mare măsură în Algeria, unde s-a refugiat majoritatea populaţiei din respectivul teritoriu, au purtat un război de gherilă până în 1991.

În timp ce Frontul Polisario încearcă să obţinut un scrutin pentru independenţă, Marocul susţine o formă de autonomie regională sub suveranitatea sa.

Tags: Africa de NordalgeriaAntonio GuterresFrontul PolisarioHorst KoehlerMarocmauritaniaONUSahara Occidental
Categorii: Știrile zilei