HRW a prezentat o analiză detaliată despre un atac rus asupra unei clădiri de locuinţe din oraşul ucrainean Izium

Publicat:

Organizaţia neguvernamentală internaţională Human Rights Watch (HRW) a prezentat marţi o analiză detaliată de reconstituire care include mărturii, fotografii, înregistrări video şi reprezentări în 3D ale unui atac rus asupra unei clădiri de locuinţe din oraşul ucrainean Izium (est) care s-a soldat cu moartea a 44 de persoane, în 9 martie 2022, transmite miercuri EFE, potrivit agerpres.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul ONG-ului, Human Rights Watch a petrecut trei săptămâni la Izium, în regiunea Harkov, din estul Ucrainei, şi a intervievat 21 de oameni în perioada septembrie 2022 – martie 2023: supravieţuitori, martori, rude ale victimelor şi primii salvatori care s-au deplasat la locul atacului. Cercetătorii HRW au analizat dovezile materiale de la faţa locului, au făcut fotografii şi înregistrări video cu clădirea grav avariată.


Citește și : Kyriakos Mitsotakis anunţă luna alegerilor din Grecia

“Mai multe generaţii de familii au fost îngropate la subsol într-un singur atac”, a declarat investigatorul HRW Richard Weir în comunicat. El a adăugat că HRW “nu a găsit nicio dovadă care să justifice tratarea clădirii ca obiectiv militar”, ceea ce face din acest atac o crimă de război.

Una dintre mărturiile culese este cea a electricianului Mihailo Iaţentiuk, în vârstă de 60 de ani, care locuia în clădire şi şi-a pierdut soţia şi alţi şase membri ai familiei, cu vârste cuprinse între 3 şi 96 de ani, în atacul rus. Iaţentiuk a supravieţuit doar pentru că a părăsit subsolul unde se refugiase cu familia după ce o nepoată l-a rugat să-i facă un ceai.

Respectiva clădire avea cinci etaje şi era situată în cartierul central din Izium, aflat sub control ucrainean la momentul atacului, care a fost comis cu muniţii lansate de un avion rus.

“Muniţia a lovit centrul clădirii, ceea ce a făcut ca cinci etaje ale părţii centrale să se prăbuşească peste subsol”, se arată în declaraţia de prezentare a anchetei. “Dărâmăturile au îngropat mulţi oameni în subsol”, adaugă textul HRW.

Folosind un model 3D al clădirii, HRW a ajuns la concluzia că atacul a făcut o gaură de cel puţin cincisprezece metri în locul în care era amplasată clădirea.

Deşi HRW nu a reuşit să stabilească tipul de muniţie folosit, organizaţia apreciază că daunele pe care le-a provocat sugerează că este vorba despre o bombă FAB-500 cu detonare întârziată, care explodează după ce a lovit ţinta şi provoacă “daune catastrofale”.

“Ar fi putut trece prin mai multe etaje ale clădirii înainte de a exploda”, astfel explică HRW gradul ridicat de distrugere provocat.

Citește și : Varşovia spune că axa Rusia-China este periculoasă

HRW cere ca ceea ce s-a întâmplat să fie clarificat şi cei responsabili să plătească pentru acţiunile lor. “Supravieţuitorii şi familiile victimelor merită răspunsuri şi dreptate”, a apreciat Weir.

“Distrugerea şi durerea nu vor dispărea niciodată, dar aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili poate ajuta să ne asigurăm că astfel de acte nu sunt tolerate”, a conchis el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski nu intenţionează să îi acorde un interviu jurnalistului american Tucker Carlson

Zelenski nu intenţionează să îi acorde un interviu jurnalistului american Tucker Carlson Volodimir Zelenski nu intenţionează să îi acorde un interviu prezentatorului conservator american...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Tucker Carlson anunţă un interviu-bombă cu Zelenski

Tucker Carlson anunţă un interviu-bombă cu Zelenski Tucker Carlson, jurnalistul american controversat care a realizat un interviu cu liderul rus Vladimir Putin, a reușit să...

Ucraina îşi retrage trupele dintr-un cartier al oraşului strategic Ceasov Iar

Ucraina îşi retrage trupele dintr-un cartier al oraşului strategic Ceasov Iar Armata ucraineană a confirmat joi că şi-a retras trupele dintr-un cartier al oraşului strategic...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.