X

HRW a prezentat o analiză detaliată despre un atac rus asupra unei clădiri de locuinţe din oraşul ucrainean Izium

Organizaţia neguvernamentală internaţională Human Rights Watch (HRW) a prezentat marţi o analiză detaliată de reconstituire care include mărturii, fotografii, înregistrări video şi reprezentări în 3D ale unui atac rus asupra unei clădiri de locuinţe din oraşul ucrainean Izium (est) care s-a soldat cu moartea a 44 de persoane, în 9 martie 2022, transmite miercuri EFE, potrivit agerpres.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul ONG-ului, Human Rights Watch a petrecut trei săptămâni la Izium, în regiunea Harkov, din estul Ucrainei, şi a intervievat 21 de oameni în perioada septembrie 2022 – martie 2023: supravieţuitori, martori, rude ale victimelor şi primii salvatori care s-au deplasat la locul atacului. Cercetătorii HRW au analizat dovezile materiale de la faţa locului, au făcut fotografii şi înregistrări video cu clădirea grav avariată.

Citește și : Kyriakos Mitsotakis anunţă luna alegerilor din Grecia

“Mai multe generaţii de familii au fost îngropate la subsol într-un singur atac”, a declarat investigatorul HRW Richard Weir în comunicat. El a adăugat că HRW “nu a găsit nicio dovadă care să justifice tratarea clădirii ca obiectiv militar”, ceea ce face din acest atac o crimă de război.

Una dintre mărturiile culese este cea a electricianului Mihailo Iaţentiuk, în vârstă de 60 de ani, care locuia în clădire şi şi-a pierdut soţia şi alţi şase membri ai familiei, cu vârste cuprinse între 3 şi 96 de ani, în atacul rus. Iaţentiuk a supravieţuit doar pentru că a părăsit subsolul unde se refugiase cu familia după ce o nepoată l-a rugat să-i facă un ceai.

Respectiva clădire avea cinci etaje şi era situată în cartierul central din Izium, aflat sub control ucrainean la momentul atacului, care a fost comis cu muniţii lansate de un avion rus.

“Muniţia a lovit centrul clădirii, ceea ce a făcut ca cinci etaje ale părţii centrale să se prăbuşească peste subsol”, se arată în declaraţia de prezentare a anchetei. “Dărâmăturile au îngropat mulţi oameni în subsol”, adaugă textul HRW.

Folosind un model 3D al clădirii, HRW a ajuns la concluzia că atacul a făcut o gaură de cel puţin cincisprezece metri în locul în care era amplasată clădirea.

Deşi HRW nu a reuşit să stabilească tipul de muniţie folosit, organizaţia apreciază că daunele pe care le-a provocat sugerează că este vorba despre o bombă FAB-500 cu detonare întârziată, care explodează după ce a lovit ţinta şi provoacă “daune catastrofale”.

“Ar fi putut trece prin mai multe etaje ale clădirii înainte de a exploda”, astfel explică HRW gradul ridicat de distrugere provocat.

Citește și : Varşovia spune că axa Rusia-China este periculoasă

HRW cere ca ceea ce s-a întâmplat să fie clarificat şi cei responsabili să plătească pentru acţiunile lor. “Supravieţuitorii şi familiile victimelor merită răspunsuri şi dreptate”, a apreciat Weir.

“Distrugerea şi durerea nu vor dispărea niciodată, dar aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili poate ajuta să ne asigurăm că astfel de acte nu sunt tolerate”, a conchis el.

Tags: harkovHRWHuman Rights WatchIzium
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina