HRW acuză Egiptul că împiedică activitatea grupurilor de apărare a mediului

Publicat:

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) acuză autorităţile egiptene că pun “obstacole” în activitatea activiştilor de mediu egipteni, cu câteva săptămâni înainte de Conferinţa Mondială a ONU privind Clima (COP27), pe care o va găzdui Egiptul, potrivit AFP şi agerpres.

“Guvernul egiptean impune arbitrar obstacole în privinţa finanţării, cercetării şi înregistrării, care au slăbit grupurile de mediu locale, determinându-i pe unii activişti să plece în exil, iar pe alţii să se abată de la activităţi importante”, a atras atenţia Richard Pearhouse, director pentru mediu al HRW.


Citeşte şi: Zelenski spune că armata ucraineană a eliberat oraşul strategic Izium – Black News

“Aceste restricţii încalcă libertăţile de adunare şi asociere şi ameninţă capacitatea Egiptului de a-şi respecta angajamentele în materie de mediu şi de acţiune climatică, în contextul în care va găzdui COP27 în noiembrie”, afirmă organizaţia într-un comunicat transmis luni.

Deşi Cairo se prezintă ca un campion al luptei împotriva încălzirii globale şi ca portavoce a Africii, făcând apel la ţările dezvoltate să îşi respecte angajamentele financiare pentru a ajuta continentul să se adapteze la schimbarea climatică, în opinia unora dintre activiştii de mediu anonimi citaţi de HRW, acest lucru se întâmplă deoarece “este în interesul” Egiptului, “în special din punct de vedere financiar”.

Organizaţia atrage atenţia asupra “unui aparat de securitate care se va concentra probabil mai mult ca oricând pe societatea civilă de mediu din Egipt”.

Autorităţile egiptene reprimă orice formă de opoziţie, de presă independentă sau de militantism online de la venirea la putere a preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi în 2013, scrie AFP.

Activiştii citaţi de HRW în comunicatul său denunţă de asemenea activităţile “opace ale armatei egiptene”, invocând impactul unor “cariere de piatră şi fabrici de ciment”, precum şi al unor proiecte de infrastructură naţională, cum este noua capitală construită în zonă deşertică la 50 de km de Cairo.

Organizaţia face apel “la statele care participă la COP27 să colaboreze cu autorităţile egiptene pentru a garanta participarea diverselor componente ale societăţii civile la conferinţa privind clima”.

Criticat mereu în privinţa situaţiei drepturilor omului, Egiptul – care numără peste 60.000 de deţinuţi condamnaţi pentru delicte de opinie, conform unor ONG-uri – mizează pe găzduirea acestui summit pentru a se repoziţiona în centrul scenei diplomatice regionale.

Citeşte şi: Alegeri legislative în Suedia: Stânga la egalitate cu blocul de dreapta/extremă dreapta – Black News

Deşi numeroase state au felicitat Egiptul pentru că a obţinut dreptul de a găzdui COP27 la Sharm el-Sheikh, staţiune la Marea Roşie, ONG-urile denunţă această alegere.

Ele o consideră “o recompensă pentru sistemul represiv” al lui Sissi şi o legitimitate internaţională suplimentară pentru un stat în marasm politic şi economic din cauza unor proiecte uriaşe costisitoare, în contextul unei sărăcii tot mai mari a populaţiei, notează AFP. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.