X

HRW acuză Egiptul de crime de război

Organizaţia neguvernamentală pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat marţi forţele de securitate egiptene de abuzuri pe scară largă împotriva civililor în peninsula Sinai, transmite Reuters, potrivit agerpres.

HRW a făcut apel la toate ţările să nu mai acorde Egiptului asistenţă militară; sprijinul internaţional include ajutoare de 1,5 miliarde de dolari alocate anual de Statele Unite.

Citeşte şi: Atac cu cuţitul în Japonia: 2 morţi şi 16 răniţi, majoritatea copii – FOTO/VIDEO

Forţele terestre şi aeriene ale Egiptului luptă de câţiva ani împotriva insurgenţilor islamişti din Sinai. Reuters consemnează că, istoric, regiunea a fost neglijată de stat şi este săracă şi izolată. Conflictul din Sinai a escaladat după ce preşedintele Mohamed Morsi, liderul Frăţiei Musulmane, a fost răsturnat de la putere de armată, în 2013. În februarie 2018, forţele de securitate au lansat o operaţiune intens mediatizată împotriva militanţilor din Sinai loiali Statului Islamic, în cadrul căreia au devastat proprietăţi şi terenuri agricole în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza şi în jurul oraşului Al-Arish.

Raportul HRW consemnează arestări arbitrare, inclusiv ale unor copii, dispariţii, tortură, execuţii extrajudiciare, pedepse colective şi evacuări forţate. Documentul de 134 de pagini se bazează pe cercetări efectuate din 2016 până în 2018 şi pe 54 de interviuri luate unor rezidenţi din provincia egipteană Sinai de Nord şi unor foşti oficiali guvernamentali şi militari, pe declaraţii oficiale şi pe imagini din satelit.

HRW afirmă că a documentat 50 de arestări arbitrare, dintre care 39 au fost urmate de închiderea deţinuţilor în locuri secrete, fără comunicaţii. Conform mărturiilor unor foşti deţinuţi, unii din cei închişi au murit în urma relelor tratamente şi din cauza lipsei de îngrijiri medicale. De asemenea, organizaţia a înregistrat 14 execuţii extrajudiciare ale unor deţinuţi; metodele folosite pentru omoruri sunt similare cu cele din cazuri descrise într-o investigaţie Reuters, publicată în aprilie.

Din Sinai, unde populaţia este estimată la 500.000, au fost evacuaţi forţat sau au fugit zeci de mii de oameni.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski se duce pe linia frontului din estul Ucrainei

Guvernul de la Cairo nu a reacţionat imediat, dar în trecut a răspuns unor acuzaţii similare susţinând că sunt necesare măsuri dure de securitate pentru a reprima Statul Islamic şi alţi jihadişti de pe teritoriul egiptean. Armata a negat că a efectuat demolări extinse şi a afirmat că acţionează în cadru legal, pentru a crea zone-tampon de securitate. Marţi, purtători de cuvânt ai forţelor armate şi serviciului de informaţii au declarat că nu vor comenta înainte de a vedea raportul HRW.

Organizaţia pentru drepturile omului raportează şi abuzuri ale autorităţilor din provincia Sinai şi ale reprezentanţilor Statului Islamic, care au atacat civili şi au răpit, au torturat şi au decapitat presupuşi oponenţi.

Sinai, autorităţile au arestat 12.000 de oameni în perioada 2014-2018, în timp ce peste 3000 de presupuşi militanţi au fost ucişi, iar pierderile poliţiei şi armatei s-au ridicat la peste 1200 de morţi. 

Tags: al-ArishCairocrime de razboiegiptHuman Rights Watch (HRW)Mohamed MorsiSinai
Categorii: Sinteze