X

HRW cere eliberarea unui activist condamnat în China pentru subminare

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch, cu sediul la New York, a cerut joi eliberarea necondiţionată a unui veteran militant pentru drepturile omului care este închis de 13 ani pentru acţiuni de subminare, fiind una dintre cele mai lungi condamnări pronunţate în cadrul unei campanii îndelungate de represiune duse de autorităţile chineze, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele Xi Jinping a supravegheat o acţiune de represiune împotriva tuturor formelor de disidenţă, zeci de avocaţi pentru drepturile omului fiind închişi, notează sursa citată, care adaugă faptul că grupuri pentru apărarea drepturilor omului au numit această acţiune unul dintre cele mai grave atacuri asupra activismului prodemocratic din 1989.

Vezi şi: Israelul a bombardat poziţii ale armatei siriene – VIDEO

Informaţia despre militantul condamnat la închisoare a survenit la o zi după ce China i-a permis lui Liu Xia, văduva disidentului şi laureatului Premiului Nobel pentru Pace Liu Xiaobo, să călătorească în Germania, după ce aceasta a fost reţinută în arest la domiciliu din 2010.

Activistul Qin Yongmin a fondat “Rose Group” din rândurile activiştilor pentru drepturile omului în 2014, apoi au fost difuzate şi publicate eseuri şi articole care cereau reforma democratică în China.

Qin, în vârstă de 64 de ani, fusese deja închis şi trimis în China în tabere de “reeducare prin muncă” pe baza unor acuzaţii de “perturbare a ordinii sociale”, după ce a cerut despăgubiri pentru reabilitarea victimelor represiunii militare împotriva protestelor prodemocratice din piaţa Tiananmen din 1989.

“După ce a petrecut peste două decenii în închisoare, Qin Yongmin a plătit deja un preţ astronomic pentru exercitarea drepturilor de bază de a susţine în mod paşnic reformele politice”, a afirmat Sophie Richardson, directorul al Human Rights Watch pentru China.

“Guvernul chinez ar trebui să anuleze ultima sentinţă şi să-l elibereze imediat”, a spus ea într-o declaraţie. Sentinţa a fost anunţată marţi pe site-ul unui tribunal din oraşul Wuhan, după un proces cu uşile închise la care familia lui Qin nu a avut acces, potrivit Chinese Human Rights Defenders, cu sediul la Hong Kong.

Citeşte şi: Starleta XXX, care spune că a avut o relaţie cu Trump, a fost arestată

Grupul format de Qin este unul dintre numeroasele site-uri web ale voluntarilor şi colectivităţilor activiste vizate de autorităţile chineze în ultimii ani, grupurile pentru apărarea drepturilor omului apreciind că aceasta este o încercare de a întrerupe eforturile de coordonare.

Liu Xiaobo a murit de cancer la ficat în iulie 2017, în custodia poliţiei, fiind arestat în 2009 în baza unor acuzaţii de instigare la acte de subversiune după ce a contribuit la scrierea unei petiţii numite “Carta 08”, care cerea reforme democratice şi libertăţi mai mari în China.

Tags: ChinaHuman Rights Watch (HRW)Liu XiaLiu XiaoboQin YongminXi Jinping
Categorii: Știrile zilei