X

HRW cere Maltei să permită debarcarea migranților blocați pe mare

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a cerut vineri Maltei să autorizeze “imediat” debarcarea pe teritoriul său a peste 160 de migranţi blocaţi în mod “arbitrar” în Marea Mediterană şi să le acorde azil, potrivit AFP și gerpres.

Cele 160 de persoane – refugiaţi şi migranţi – au fost salvate pe mare între 30 aprilie şi 7 mai, iar apoi transferate pe două nave ale companiei de croazieră “Captain Morgan”, pe care sunt blocate de atunci în largul apelor teritoriale malteze.

Citeşte şi: Bulgaria îşi redeshide graniţele pentru cetăţenii UE

“Este incredibil că guvernul maltez menţine aceste persoane prizoniere timp de săptămâni, pe nave de turism şi în condiţii mizerabile, cu scopul de a exercita presiuni asupra altor ţări din UE ca să le primească”, a denunţat Judith Sunderland, directoarea adjunctă interimară pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul HRW, într-un comunicat.

“Îngrijorările privind COVID-19 şi plângerile de dată îndelungată, în parte justificate, privind lipsa de împărţire echitabilă a responsabilităţilor (între ţările europene) nu pot scuza acest comportament scandalos”, a apreciat HRW.

“Aceste nave, care arborează pavilion maltez, sunt nave de agrement concepute pentru croaziere scurte şi nu pentru a primi persoane timp de perioade îndelungate”, subliniază organizaţia, afirmând că condiţiile de viaţă la bord “par să se deterioreze în mod semnificativ”.

Din 2005, insula Malta s-a confruntat cu un val de sosiri de migranţi plecaţi în special din Libia. Doar 8% dintre ei au fost relocaţi spre alte ţări din Uniunea Europeană şi migranţii cu acte în neregulă constituie în prezent 1% din populaţia totală a insulei, potrivit autorităţilor din La Valetta.

Citeşte şi: Iordania ameninţă Israelul în cazul în care va continua anexarea

În 2019, 3.405 de migranţi au debarcat în Malta, dintre care 2.795 sunt în continuare pe teritoriul insulei, potrivit cifrelor oficiale malteze. De la începutul anului 2020 până în prezent, aproape 1.400 au sosit în Malta, înregistrându-se o creştere de 438% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În faţa a ceea ce consideră a fi un adevărat “tsunami”, guvernul a cerut Comisiei Europene să organizeze relocarea lor. Însă doar Portugalia şi Franţa au răspuns acestui apel, promiţând să primească 6 şi respectiv 30 dintre ei, potrivit La Valetta.

Tags: covid-19Human Rights Watch (HRW)Judith SunderlandLa ValettalibiaMaltamarea mediteranamigrantiuniunea europeana
Categorii: Diaspora