X

HRW cere Turciei să elibereze deținuții cu boli cronice

Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch a îndemnat vineri Turcia să elibereze fără discriminare deţinuţii cu boli cronice din închisorile sale, cu precădere vulnerabili în faţa epidemiei de COVID-19, informează AFP, potrivit agerpres.

Parlamentul Turciei ar urma să dezbată săptămâna viitoare un proiect de lege menit să elibereze o treime dintre deţinuţii săi, sub formă de eliberare anticipată sau de plasare în arest supravegheat la domiciliu, pentru a decongestiona închisorile suprapopulate.

Citește și: Comandantul portavionului-infectat a fost DEMIS

Însă persoanele condamnate pentru “terorism”, printre care se numără numeroşi jurnalişti şi opozanţi politici, vor fi excluse de la aceste măsuri.

“Proiectul de lege al guvernului turc se îndreaptă în direcţia bună, însă suferă de excluderea în bloc a mii de deţinuţi condamnaţi pentru terorism, inclusiv persoane aflate în pericol de moarte în faţa coronavirusului”, a subliniat Hugh Williamson, responsabil al HRW pentru Europa şi Asia.

Pentru deţinuţii suferinzi de boli cronice, “pedeapsa cu închisoarea se poate transforma în pedeapsa cu moartea din cauza COVID-19”, a atenţionat el într-un comunicat.

Proiectul de lege susţinut de guvernul turc este menit să limiteze propagarea pandemiei de COVID-19 în închisorile turce, unde în 2019 erau închise circa 286.000 de persoane.

Turcia a înregistrat peste 18.000 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus, dintre care 356 de decese, potrivit celui mai recent bilanţ publicat joi.

Conform acestui proiect de lege, până la 90.000 de deţinuţi ar putea ieşi din închisoare, potrivit partidului islamo-conservator al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP).

Citește și: Suedia instalează un spital de campanie la Stockholm

Însă vor fi excluşi deţinuţii condamnaţi sau judecaţi pentru acte de “terorism”, omucidere voluntară, trafic de stupefiante sau delicte cu caracter sexual.

Mai multe ONG-uri au denunţat excluderea persoanelor condamnate pentru “terorism”, acuzaţie foarte vagă în Turcia, care a dus la încarcerarea a zeci de jurnalişti şi a sute de opozanţi, în special pro-kurzi, notează AFP.

Acesta este şi cazul fostului lider al partidului pro-kurd Partidul Democrat al Popoarelor (HDP), Selahattin Demirtas, care ia medicamente pentru probleme cardiace, potrivit HRW

Tags: coronaviruscovid-19detinutiHuman Rights WatchpandemiePartidul Democrat al Popoarelor (HDP)Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP)Recep Tayyip ErdoganSelahattin Demirtasturcia
Categorii: DiasporaSinteze