X

HRW condamnă arestările NEJUSTIFICATE din Rusia

Activiştii pentru drepturile omului au criticat numeroasele arestări făcute în timpul protestelor de miercuri ale susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi, care au cerut ca principalul opozant al Kremlinului să primească îngrijirile medicale de care are nevoie, în contextul în care se află într-o stare gravă de sănătate, relatează DPA, potrivit agerpres.

“Violenţa şi brutalitatea poliţiei la 21 aprilie au fost mai reduse comparativ cu cele de la manifestaţiile pro-Navalnîi din ianuarie şi februarie, însă reprimarea continuă de către autorităţi a libertăţii de adunare este complet nejustificată”, a declarat joi Damelya Aitkhozhina, cercetătoare rusă în cadrul Human Rights Watch (HRW).

Citeşte şi: Armata israeliană a BOMBARDAT Siria – Black News

Conform grupului de monitorizare a protestelor OVD-Info, peste 1.700 de persoane au fost arestate în timpul demonstraţiilor neautorizate, care au fost organizate miercuri în circa 100 de oraşe din Rusia.

Figură-cheie a opoziţiei, Navalnîi, care a supravieţuit la limită unei tentative de asasinat prin otrăvire anul trecut, ispăşeşte în prezent o condamnare la închisoare într-un lagăr de muncă din apropierea Moscovei. El s-a plâns recent de dureri mari la spate şi de momente de paralizie a picioarelor şi braţelor.

Pentru a protesta împotriva lipsei de îngrijiri medicale, el a intrat în greva foamei în urmă cu circa trei săptămâni.

Miercuri, municipalitatea din Moscova a făcut apel să nu se participe la demonstraţii, spunând că va lua “toate măsurile necesare” pentru a asigura ordinea publică.

Citeşte şi: India, ţara cu cele mai multe infectări zilnice la nivel mondial – Black News

Anterior, autorităţile din mai multe oraşe din Rusia au blocat centrele localităţilor şi au reţinut mai mulţi asociaţi ai lui Navalnîi înaintea protestelor anunţate.

Purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş, a fost ridicată de poliţişti la intrarea în locuinţa sa din Moscova în timp ce se pregătea să iasă din clădire, potrivit avocatului său. 

Tags: Aleksei NavalnîiDamelya AitkhozhinaHuman Rights Watch (HRW)Kira Iarmişmoscova
Categorii: Știrile zilei