HRW critică dur Budapesta pentru noua campanie îndreptată împotriva lui Soros

Publicat:

Noua consultare populară întreprinsă de guvernul ungar, a treia începând din 2015, îndreptată de data aceasta împotriva miliardarului american George Soros, ‘este menită să alimenteze sentimentul xenofobiei’, a atenţionat vineri organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW), care denunţă ‘o nouă campanie a urii’, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Ungaria se pregăteşte să lanseze a treia sa campanie finanţată de contribuabili şi care vizează în mod cert să alimenteze sentimentul xenofob’, notează HRW într-un comunicat, cerându-le responsabililor europeni ‘să condamne aceste tentative de aţâţare a urii’.


Citeşte şi: Un nou cutremur puternic ZGUDUIE Mexicul

Guvernul conservator al lui Viktor Orban preconizează să-i consulte, începând de duminică, pe cetăţenii ungari cu privire la ceea ce el numeşte ‘Planul Soros’. Potrivit Budapestei, formula desemnează presupusul proiect al omului de afaceri american originar din Ungaria de a aduce un milion de migranţi pe an în Uniunea Europeană.

La fel ca şi ‘consultările precedente’ organizate de guvernul de la Budapesta – asupra presupuselor legături între ‘imigraţie şi terorism’ sau asupra presupusului pericol al politicilor europene pentru suveranitatea Ungariei – operaţiunea combină trimiterea a mii de chestionare spre căminele ungare şi o campanie de afişaj în ţară şi mass-media pro-guvernamentale.

Viktor Orban l-a calificat pe omul de afaceri George Soros, 87 de ani, drept ‘principalul duşman al Ungariei’ şi a lansat de la începutul anului o serie de acţiuni şi mesaje menite să-l discrediteze pe miliardar şi numeroasele ONG-uri pe care acesta le susţine financiar.

‘Planul Soros’ face referire la un editorial publicat de miliardar în septembrie 2015, în care el schiţează, chiar în punctul culminant al crizei migraţiei, propuneri în vederea ‘reconstruirii sistemului de azil’.

Citeşte şi: Un jihadist ISIS ‘îşi cere scuze’ pentru problemele create

‘Manipulator şi plin de jumătăţi de adevăruri’, potrivit cotidianului de opoziţie Nepszava, chestionarul le cere ungurilor să spună dacă sunt de acord cu şapte propuneri, cum sunt următoarele: planul ‘va împinge pe plan secund limba şi cultura ţărilor europene’ sau ‘relaxarea sancţiunilor pentru delicte comise de migranţi’.

‘Guvernul ungar ar face mai bine să se ocupe de problemele reale, cum sunt sistemul de sănătate, sărăcia (…), în loc să propage minciuni’, a criticat şi Amnesty Internaţional din Ungaria.

‘Planul Soros nu există, este o invenţie a guvernului’, a reacţionat săptămâna aceasta Csaba Csontos, purtătorul de cuvânt în Ungaria al Fundaţiei Open Society, finanţată de George Soros, care este îngrijorată de posibilitatea ca viitoarea campanie de afişaj să transforme Budapesta în ‘Berlinul anilor ’30’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.