HRW denunţă evacuările forţate şi discriminarea refugiaţilor sirieni din Liban

Publicat:

Mii de refugiaţi sirieni au fost evacuaţi forţat şi expulzaţi din unele oraşe libaneze din motive ‘incoerente’ şi discriminatorii, a anunţat vineri ONG-ul Human Rights Watch (HRW), într-un raport, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cel puţin 3.664 de refugiaţi au fost expulzaţi din cel puţin 13 municipalităţi între 2016 şi primul trimestru al anului 2018, ”aparent din cauza cetăţeniei sau a religiei lor’, a anunţat HRW, pe baza datelor furnizate de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).


Citeşte şi: Zeci de răniţi în urma coliziunii a două trenuri în gara centrală din Salzburg (Austria)

În Liban, ţară cu patru milioane de locuitori, au sosit cel puţin un milion de refugiaţi din statul vecin Siria, în război din 2011.

După investigaţii efectuate în cazul a 57 de refugiaţi afectaţi de aceste măsuri de expulzare de către funcţionari municipali şi experţi juridici se pare că nu există ”nici o concordanţă în motivele pentru evacuări” şi ”dovezile colectate de HRW arată clar că sirienii au fost vizaţi din cauza cetăţeniei lor “, potrivit ONG-ului.

Deşi motivele de expulzare invocate, ca nedeclararea contractului de închiriere la primărie, sunt de asemenea întâlnite şi în cazul cetăţenilor libanezi, ”măsurile luate de aceste municipalităţi au vizat exclusiv cetăţeni sirieni”, se arată în raport.

De asemenea, HRW face referire la o dimensiune religioasă în acest caz. Aceste evacuări “nu corespund unui plan naţional coerent, ci sunt mai degrabă un răspuns ad hoc din partea unor municipalităţi, în principal creştine”.

Aceste expulzări contestate, care au crescut în ultimul trimestru al anului 2017, fac parte dintr-un “mediu de discriminare şi hărţuire” împotriva refugiaţilor sirieni în Liban, subliniază HRW.

Citeşte şi: Doi poliţişti au fost împuşcaţi mortal în Florida

Numeroşi politicieni libanezi îi consideră pe refugiaţii sirieni responsabili pentru problemele economice şi sociale ale ţării şi solicită plecarea lor, alimentând un climat de animozitate crescută, în special înaintea alegerilor legislative din 6 mai.

Miercuri, 500 de refugiaţi sirieni au părăsit Libanul pentru a ajunge în satul lor din apropiere de Damasc, în cadrul unui acord între autorităţile siriene şi libaneze.

Potrivit HRW, “suferinţa refugiaţilor în Liban este amplificată de lipsa unui sprijin internaţional”. ONG-ul subliniază faptul că apelul lansat de ONU pentru acordarea unui ajutor internaţional de 2,035 de miliarde de dolari pentru refugiaţii sirieni în Liban în 2017 nu a fost onorat decât în proporţie de 54% în decembrie 2017.

De şapte ani, războiul din Siria a ucis peste 350.000 de oameni şi a trimis în exil milioane de oameni. 

Citeşte şi: Donald Trump l-a invitat pe Vladimir Putin la Casa Albă

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.