HRW denunță ”numeroasele” violuri comise în Kenya în timpul procesului electoral

Publicat:

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a denunţat joi ”numeroasele” violuri comise în Kenya, îndeosebi de forţele de securitate, în timpul procesului electoral ce a durat aproape patru luni, marcat de violenţe şi de invalidarea în justiţie a unui scrutin prezidenţial, relatează AFP, conform agerpres .

”Aproape jumătate dintre femeile chestionate au spus că au fost violate de poliţişti sau oameni în uniformă”, a indicat HRW într-un raport, precizând că a purtat discuţii cu 65 de femei, trei minore şi trei bărbaţi care au suferit diferite agresiuni sexuale.


”Alţi supravieţuitori spun că au fost violaţi de către civili”, a dat asigurări HRW, subliniind că scopul raportului său nu este de a stabili o listă exhaustivă cu cazurile de violenţe sexuale, ci de a ilustra această tendinţă tristă prin câteva exemple documentate în detaliu.

Jumătate dintre violurile înregistrate în acest raport sunt violuri colective, a adăugat HRW. Potrivit organizaţiei neguvernamentale, numeroase atacuri au fost însoţite de tortură şi violenţe fizice, în timp ce unii atacatori au ameninţat victimele verbal, cu arma de foc sau cu un cuţit.

Citește și : Mike Pence și-a amânat vizita în Egipt şi în Israel pentru câteva zile, pentru a fi prezent la un vot important în calitate de vicepreședinte

”Atacatorii au comis violenţe şi împotriva copiilor sau a soţilor femeilor în cursul unor atacuri”, a precizat sursa, subliniind că ”recentele alegeri din Kenya au fost marcate de violenţe şi grave încălcări ale drepturilor omului, mai ales în bastioanele opoziţiei”, în vestul ţării, în bidonvilurile din Nairobi şi în zonele de coastă ale Kenyei.

În raportul său, HRW denunţă într-un mod mai general comportamentul poliţiei în cursul îndelungatei perioade electorale kenyene, îndeosebi ”folosirea excesivă a forţei împotriva manifestanţilor, omoruri, bătăi şi membre fracturate în cazul unor persoane, precum şi jafuri şi distrugeri de bunuri”.

Şeful poliţiei kenyene Joseph Boinnet a reacţionat, calificând acuzaţiile de viol drept ”o urzeală de minciuni”.

Potrivit AFP, cel puţin 58 de persoane au fost ucise între 8 august şi sfârşitul lunii noiembrie în violenţele care au marcat procesul electoral, în mare majoritate în cursul reprimării manifestaţiilor opoziţiei de către poliţie.

HRW a respins joi impunitatea de care beneficiază forţele de poliţie şi refuzul a numeroşi agenţi de a înregistra plângerile împotriva colegilor lor.

Kenya a ieşit extrem de polarizată din ultimul proces electoral prezidenţial, care i-a reamintit profundele sale divizări etnice, geografice şi sociale şi care a fost marcat îndeosebi de invalidarea în justiţie a realegerii preşedintelui Uhuru Kenyatta la scrutinul din 8 august.

Opozantul Raila Odinga a boicotat apoi noul scrutin, organizat pe 26 octombrie şi la care Kenyatta a ieşit învingător cu 98 % din voturi. Victoria lui Kenyatta a fost totuşi umbrită de o slabă participare la vot, de numai 39 %, în principal din cauza boicotării scrutinului de către opoziţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam Administraţia oraşului Amsterdam i-a avertizat pe fanii...

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație Grecia își întărește echipele de pompieri în această...

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.