X

HRW denunţă posibile ‘crime de război’ împotriva prizonierilor ruşi din Ucraina

Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch le-a cerut autorităţilor ucrainene să ancheteze posibile “crime de război” împotriva prizonierilor ruşi, după difuzarea de imagini ce păreau să arate cum soldaţi ucraineni îi împuşcau în picioare, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Într-o înregistrare video difuzată pe 27 martie pot fi văzuţi trei bărbaţi în haine de camuflaj, cu mâinile legate la spate, aruncaţi la pământ dintr-un furgon de alţi bărbaţi înarmaţi, care îi împuşcă în picioare.

Citeşte şi: Ruşii au plecat cu ostatici de la Cernobîl – Black News

Autenticitatea imaginilor nu a putut fi stabilită în mod independent, însă AFP a geolocalizat înregistrarea video ca fiind filmată în satul Mala Rogan, în regiunea Harkov, în nord-est, recucerit la începutul săptămânii de forţele ucrainene după o ofensivă.

Jurnaliştii AFP care s-au putut deplasa la Mala Rogan pe 28 martie au văzut trupurile a doi soldaţi ruşi zăcând pe o alee din sat, în mare parte distrus de lupte, în timp ce alte cel puţin două cadavre au fost aruncate într-un puţ.

“Dacă se confirmă, să snopeşti în bătaie şi să împuşti în picioare combatanţi capturaţi ar constitui o crimă de război”, a subliniat HRW într-un comunicat publicat joi seara. “Ucraina trebuie să demonstreze că este capabilă şi dornică să prevină şi să pedepsească încălcările grave ale drepturilor umanitare internaţionale”, a adăugat organizaţia.

Un consilier al preşedinţiei ucrainene, Oleksii Arestovici, a recunoscut pe Telegram că abuzurile asupra prizonierilor constituie “o crimă de război” şi că astfel de fapte trebuie “pedepsite”. “Îi vom trata pe prizonieri în conformitate cu Convenţia de la Geneva, indiferent care sunt motivaţiile voastre emoţionale personale”, a subliniat el, adresându-se militarilor.

Citeşte şi: Preşedinta Parlamentului European a plecat la Kiev – Black News

Aleksandr Bastîrkin, directorul Comitetului de Anchetă rus, organismul însărcinat cu principalele investigaţii criminale în Rusia, a ordonat la rândul său lansarea unei anchete asupra presupuselor abuzuri.

De la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, pe 24 februarie, şi soldaţii ruşi au fost acuzaţi de abuzuri.

Tags: Aleksandr BastîrkinConvenţia de la Genevacrime de razboiHuman Rights WatchMala RoganOleksii Arestoviciprizonierirazboirusiaucraina
Categorii: Război in Ucraina