HRW denunţă ‘tehnicile represive’ împotriva opozanţilor în Maroc

Publicat:

Condamnaţi pentru infracţiuni de drept comun, în special sexuale, mai mulţi jurnalişti şi opozanţi din Maroc au fost ţinta unor “tehnici represive” dezvoltate de autorităţile marocane, cu scopul de a-i reduce la tăcere, a transmis organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), într-un raport publicat joi, potrivit AFP şi agerpres.

“Autorităţile folosesc un întreg manual de tehnici mascate pentru a-i reprima pe opozanţi, încercând în acelaşi timp să conserve intactă imaginea unui Maroc ca ţară care respectă drepturile”, a explicat Lama Fakih, directoare a HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citată într-un comunicat.


Citeşte şi: Iranienii au prins curaj: Washingtonul trebuie să demonstreze dorinţa sa de a relansa acordul nuclear! – Black News

Aceste tehnici “formează un ecosistem de represiune care vizează nu doar să reducă la tăcere vocile critice, dar şi să îi sperie pe toţi potenţialii detractori ai statului” marocan, precizează organizaţia cu sediul la New York.

În acest document de 141 de pagini, HRW se bazează pe analiza detaliată a cazurilor a opt jurnalişti şi opozanţi pentru a exemplifica “viciile procedurale din gestionarea acestor cazuri” care, în realitate, sunt “atacuri politice camuflate”.

Printre cele mai cunoscute cazuri sunt cele ale lui Omar Radi et Soulaimane Raissouni, doi jurnalişti independenţi condamnaţi în 2022 la şase ani, respectiv cinci ani de închisoare pentru “agresiuni sexuale”, la care, în situaţia primului, s-a adăugat şi acuzaţia de “spionaj”.

Un alt jurnalist, Taoufik Bouachrine, editorialist arabofon influent, încarcerat din 2018, a primit 15 ani de închisoare pentru “viol” şi “trafic de persoane”.

Toţi trei neagă acuzaţiile, afirmând că sunt luaţi ca ţintă din cauza opiniilor lor critice la adresa puterii.

De partea cealaltă, autorităţile marocane dau asigurări că justiţia este independentă şi că aceste condamnări “nu au nimic de-a face” cu munca lor jurnalistică.

Însă, conform HRW, “procesele împotriva opozanţilor sunt deseori afectate de încălcări grave ale dreptului la o procedură obişnuită şi echitabilă”.

De asemenea, raportul HRW denunţă “campaniile feroce de defăimare” duse de media “aliniate la serviciile de securitate marocane”.

Aceste campanii de “hărţuire şi intimidare” sunt dublate de o “supraveghere digitală şi video”, în special prin intermediul programului de spionaj Pegasus conceput de compania israeliană NSP, precizează ONG-ul.

În recomandările sale, Human Rights Watch le cere autorităţilor marocane “să respecte dreptul la exprimare paşnică şi la viaţă privată”.

Citeşte şi: Autorul atacului armat de la 4 iulie, inculpat pentru 117 capete de acuzare – Black News

Organizaţia face apel de asemenea “să se pună capăt metodelor folosite împotriva jurnaliştilor critici, apărătorilor drepturilor omului şi activităţilor societăţii civile”.

Pentru ancheta sa, HRW precizează că a făcut interviuri cu 89 de persoane din interiorul şi din afara Marocului.

Interpelat luni în parlament despre “practicile anumitor organizaţii străine de apărare a drepturilor omului”, ministrul Justiţiei, Abdellatif Ouahbi, a răspuns că Marocul acceptă observaţiile lor, dar “refuză exploatarea cu rea credinţă a unor rapoarte în scopuri politicianiste”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mark Zuckerberg a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume

Mark Zuckerberg a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume Mark Zuckerberg, directorul general al Meta Platforms, l-a depăsit pe Jeff Bezos, devenind...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate Retailerul...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.