X

HRW deplânge blocarea Telegram în Iran

Organizaţia americană de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a deplâns miercuri decizia Iranului de a bloca mesageria Telegram, decizie pe care organizaţia o califică drept “atingere nejustificabilă la adresa libertăţii de exprimare şi accesului la informaţie”, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Blocarea Telegram” ordonată luni de un tribunal de la Teheran “nu face decât să agraveze trecutul deja încărcat al autorităţilor iraniene în ceea ce priveşte libertatea de exprimare”, a notat ONG-ul într-un comunicat dat publicităţii la Beirut.

Vezi şi: Capitala Armeniei este ‘paralizată’ de proteste (VIDEO). Şoseaua spre aeroport a fost închisă

HRW acuză Republica Islamică Iran că sufocă “încă o dată libertatea de informare, pentru a scăpa de problemele sale” şi adaugă că “cenzura nu ar trebui să fie niciodată folosită pentru a-i sustrage pe conducători controlului din partea celor conduşi”.

Justiţia iraniană a ordonat luni blocarea Telegram, reţeaua de mesagerie cea mai populară din această ţară şi căreia Teheranul îi reproşează că oferă o platformă de comunicare unor grupări violente sau ale opoziţiei armate şi că nu cooperează cu autorităţile în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului.

Aplicaţia era încă uşor de utilizat miercuri în Teheran.

Telegram revendică circa 40 de milioane de utilizatori în Iran, adică aproape un locuitor din doi.

Vezi şi: Incident şocant în Rusia. Au supravieţuit miraculos după ce un tanc a trecut peste ei – VIDEO

Problema blocării acestei mesagerii criptate a adus la lumină divergenţele dintre guvernul de la Teheran, favorabil unui internet mai deschis în Iran, şi ultraconservatorii care domină serviciile de securitate şi Autoritatea Judiciară şi care susţin un statu-quo sau chiar o filtrare mai puternică a internetului prin cenzură.

Citat marţi de agenţia Isna, ministrul iranian pentru telecomunicaţii, Mohammad Javad Azari Jahromi, a afirmat pe contul său de Twitter că este “imposibil să barezi accesul cetăţenilor la informaţie”. Făcând referire la dificultăţile întâmpinate în ultimele săptămâni de Rusia pentru a bloca Telegram, Azari Jahromi a afirmat că “aceste probleme s-ar putea pune şi în Iran”.

Tags: Human Rights Watch (HRW)IranMohammad Javad Azari Jahromiteherantelegram
Categorii: Sinteze