X

HRW lansează un apel către liderii lumii să boicoteze ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal 2018

Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a lansat marţi un apel către liderii lumii să boicoteze ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal 2018, prevăzută să aibă loc la Moscova, în 14 iunie, în cazul în care Rusia – principalul aliat al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad – nu ia măsuri pentru a proteja civilii în Siria, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Găzduind unul din evenimentele cele mai mediatizate din lume, Rusia face curte opiniei publice mondiale în căutarea respectabilităţii’, a apreciat Kenneth Roth, directorul executiv al HRW, într-o declaraţie intitulată ‘Cupa Mondială nu trebuie să facă să fie uitat abuzul din Siria’.

Citește și : Un an de la atentatul din Manchester. Theresa May și prinţul William, alături de familii la o ceremonie în memoria victimelor

‘Liderii mondiali ar trebui să-l facă pe preşedintele (Vladimir) Putin să înţeleagă că dacă nu schimbă cursul şi nu pune capăt atrocităţilor comise de forţele siriene şi ruse în Siria, ei nu vor împărţi cu el loja VIP în seara în care se va da startul’ Campionatului Mondial, a recomandat organizaţia cu sediul la New York.

Rusia, ţară gazdă a actualei ediţii a Cupei Mondiale, este principalul aliat militar al regimului sirian. Din septembrie 2015, autorităţile ruse s-au angajat militar în conflictul sângeros de partea forţelor guvernamentale siriene.

Moscova este principalul furnizor de arme către Siria şi, împreună cu forţele aeriene siriene, efectuează raiduri aeriene în zonele controlate de grupările antiguvernamentale, în special de la baza sa aeriană Hmeimim, în apropiere de Latakia.

‘În cadrul acestei alianţe militare comune, Rusia poartă responsabilitatea nu numai pentru încălcările comise direct de forţele sale, ci şi pentru cele comise de aliatul său. Operaţiunile comune ruso-siriene au făcut mii de victime civile, în special în Ghouta orientală’, în apropiere de Damasc, şi ‘în oraşul Alep’ (nord), subliniază HRW.

Citește și : Cel puţin 12 membri ai forţelor afgane, uciși în atacuri ale talibanilor în estul Afganistanului

Cupa Mondială este principalul eveniment sportiv la nivel internaţional, la fel ca Jocurile Olimpice. Miliarde de persoane vor urmări această competiţie între cele 32 de echipe calificate, în 11 oraşe ruse.

‘Liderii lumii nu ar trebui să permită ca un eveniment sportiv să facă să treacă sub tăcere un ciclu de atrocităţi care ameninţă în prezent mai mult de două milioane de civili în Siria’, îndeamnă această organizaţie neguvernamentală.

Tags: bashar al assadHRWmoscovarusiasiria
Categorii: Diaspora