HRW: Ultima lege din Rusia contravine libertăţii de exprimare

Publicat:

Legea rusă ce permite clasificarea unor organizaţii mass-media drept ‘agenţi străini’ constituie ‘un atac’ la adresa libertăţii presei, a denunţat vineri organizaţia Human Rights Watch (HRW), care a calificat în acelaşi timp drept ‘nefericite’ restricţiile impuse de Washington la adresa postului rus Russia Today (RT), informează AFP, potrivit agerpres.

Textul, adoptat de deputaţii ruşi şi care mai trebuie să fie votat de senatori şi promulgat de preşedintele Vladimir Putin, permite clasarea tuturor mass-media internaţionale ce operează în Rusia sub acest apelativ controversat, prin decizia Ministerului Justiţiei.


Această lege este prezentată ca o ripostă după ce postul de televiziune RT, controlat de statul rus, a fost înregistrat în SUA drept ‘agent străin’.

Citeşte şi: Ani de zile, soldaţii americani AU ÎNCHIS OCHII la sclavia sexuală din Afganistan

‘Decizia nefericită a guvernului american cu înregistrarea (RT în calitate de ‘agent străin’) a oferit Kremlinului o bază de ripostă şi tocmai aceasta a şi făcut, printr-un atac al regimului împotriva libertăţii presei’, a denunţat HRW într-un comunicat.

‘Din nefericire, legea nu doar că le va cauza probleme mass-media străine, ci şi mai rău, va limita în mod injust dreptul cetăţenilor ruşi de a accede la informaţii şi idei’, estimează organizaţia.

‘Această legislaţie este croită pentru a fi selectivă şi a fi pusă în aplicare într-o manieră politică, pentru a reduce la tăcere vocile care nu trebuie să fie auzite de ruşi’, continuă HRW.

Citeşte şi: Inundaţiile fac PRĂPĂD în Haiti. 5 morţi şi 10.000 de case luate de ape – VIDEO

Legea rusă, criticată de asemenea de Berlin şi de organizaţia non-guvernamentală Amnesty International, constrânge entităţile vizate să dea informaţii autorităţilor asupra situaţiei lor financiare şi să precizeze în documentele pe care le produc că sunt clasificate ca atare.

Posturile de radio Voice of America (Vocea Americii) şi Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţate de Congresul american, sunt primele mass-media care au fost atenţionate de Moscova cu privire la o posibilă înregistrare sub acest calificativ de ‘agenţi străini’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 1400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei, săptămâna trecută

Peste 1400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei, săptămâna trecută Peste 1400 de persoane au solicitat ajutorul medicilor din...

37 de dosare au fost depuse la concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al ‘Moldovagaz’

37 de dosare au fost depuse la concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al 'Moldovagaz' 37 de dosare...

Grosu, după bombardamentele Rusiei asupra unui spital pentru copiii din Kiev: Genocidul trebuie pedepsit

Grosu, după bombardamentele Rusiei asupra unui spital pentru copiii din Kiev: Genocidul trebuie pedepsit Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat atacul Rusiei asupra unui spital...

Cod galben de PERICOL de incendiu

Cod galben de PERICOL de incendiu Meteorologii anunță Cod galben de incendiu, valabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Avertizarea intră în vigoare de astăzi,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.