X

Human Rights Watch acuză Israelul de lovirea unor obiective umanitare în Fâşia Gaza

Human Rights Watch acuză Israelul de lovirea unor obiective umanitare în Fâşia Gaza

Organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat marţi forţele israeliene că au lovit cel puţin opt convoaie şi clădiri ale unor organizaţii umanitare, în Fâşia Gaza, din 7 octombrie când Israelul a declanşat războiul ca ripostă la atacul Hamas, transmite AFP.

“Aceste opt evenimente evidenţiază deficienţele fundamentale în aşa-numitul ‘sistem de eliminare a conflictelor’ care ar trebui să protejeze personalul umanitar şi să permită distribuirea ajutoarelor umanitare vitale în Gaza”, arată HRW, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Potrivit acuzaţiilor, organizaţiile vizate “puseseră coordonatele lor la dispoziţia autorităţilor israeliene pentru a-şi asigura protecţia”, iar “autorităţile israeliene nu au avertizat în prealabil” niciuna din organizaţii înaintea atacurilor.

Ca urmare, în cele opt incidente semnalate au fost ucişi 15 angajaţi ai organizaţiilor umanitare sau însoţitori ai acestora şi răniţi alţi 16, ceea ce – subliniază HRW – “ridică întrebări serioase privind angajamentul şi capacitatea Israelului de a se conforma legislaţiei umanitare internaţionale pe care contează ţări cum ar fi Regatul Unit pentru a continua să permită exporturile de arme către Israel”.

Conform datelor ONU, în Gaza şi-au pierdut viaţa din 7 octombrie anul trecut peste 250 de membri ai personalului umanitar, din care 188 de angajaţi ai UNRWA, agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni.

HRW insistă asupra faptului că ONU a acuzat forţele israeliene de deschiderea focului şi bombardarea celor adunaţi pentru recuperarea ajutoarelor; au fost ucişi astfel sute dintre aceştia. În acelaşi timp, lucrătorii umanitari nu pot părăsi Fâşia Gaza din 7 mai, când Israelul a preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de control de la Rafah, singurul prin care se poate trece frontiera dintre Gaza şi Egipt.

Incidentul din 2 aprilie, când şapte angajaţi străini şi palestinieni ai organizaţiei neguvernamentale au fost ucişi de o lovitură asupra vehiculelor lor, nu a fost izolat, apreciază HRW. Angajatorul victimelor respective a acuzat atunci armata israeliană, însă au existat alte şapte atacuri asupra unor convoaie şi sedii ale UNRWA, ale MSF (Medici fără Frontiere) sau ale altor organizaţii.

Toate acestea au declarat pentru HRW că din câte ştiau nu existau obiective militare în apropierea locurilor lovite, iar HRW consideră că “dacă acest lucru se confirmă, ar fi vorba despre atacuri la întâmplare, deci ilegale, sau ilegale din lipsa măsurilor de precauţie suficiente pentru verificarea caracterului militar al ţintelor”.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Organizaţia adaugă că chiar dacă ar fi existat în apropiere obiective militare, faptul că Israelul nu a avertizat civilii evidenţiază “incapacitatea” acestuia de a “proteja lucrătorii şi operaţiunile umanitare, iar în sens mai larg dispreţul faţă de datoria de a minimiza daunele provocate civililor”.

Luni, un vehicul al ONU a fost lovit de gloanţe despre care încă nu se ştie de unde au provenit şi pentru prima dată a fost ucis în Gaza un angajat străin al Naţiunilor Unite. Şi în acest caz, ONU susţine că fuseseră transmise armatei israeliene coordonatele rutei urmate de vehicule.

Tags: fasia gazahamasHuman Rights Watchisrael
Externe