X

Human Rights Watch cere Myanmarului condamnarea unui fost soldat minor

Organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a cerut luni Myanmarului să anuleze condamnarea unui fost soldat care este minor Aung Ko Htwe, închis pentru că a vorbit despre experienţele sale, relatează DPA, potrivit agerpres.

Un tribunal din Yangon l-a condamnat miercurea trecută pe Aung Ko Htwe la doi ani de muncă silnică în conformitate cu secţiunea 505(b) din codul penal, care interzice acte ‘care ar putea cauza teama sau îngrijorarea publicului ‘.

Citeşte şi: Staţia spaţială chineză STRICATĂ a intrat în atmosfera Pământului

‘Cercetarea lui Aung Ko Htwe dezvăluie profunzimea eforturilor armatei din Myanmar de a intimida pe oricine îi dă în vileag greşelile’, a afirmat directorul HRW pentru Asia, Brad Adams, potrivit unui comunicat.

‘Copiii foşti soldaţi ar trebui să primească sprijin şi reabilitare, nu să aibă parte de şi mai multe abuzuri din partea armatei’, a spus el.

Aung Ko Htwe a fost arestat în august, anul trecut, după ce a dat un interviu pentru Radio Free Asia în care a susţinut că a fost recrutat de armată în 2005, pe când avea 15 ani.

El fusese eliberat recent după ce primise o condamnare la 10 ani de închisoare pentru uciderea unui bărbat după ce a dezertat din armata din Myanmar, în 2007, o crimă despre care el afirmă că nu a comis-o.

‘Nu am insultat statul, am spus ceea ce am suferit şi experimentat în armată. Nu ar trebui să fiu acuzat în baza 505 (b)’, a spus Aung Ko Htwe săptămâna trecută.

Citeşte şi: Cutremur puternic în Iran. Cel puţin 54 de oameni sunt răniţi 

Aung Ko Htwe va fi acuzat din nou în această lună după ce s-a aşezat pe o copie a constituţiei Myanmarului în semn de protest.

Grupurile pentru drepturile omului continuă să ceară reforma legilor represive din Myanmar, dintre care multe nu permit eliberarea pe cauţiune şi datează din timpul regimului colonial.

Tags: Aung Ko HtweBrad AdamsHuman Rights Watch (HRW)MyanmarYangon
Categorii: Știrile zilei