X

Human Rights Watch cere o investigaţie rapidă şi imparţială după un bombardament francez în Mali soldat cu victime

Human Rights Watch (HRW) a cerut joi Franţei şi statului Mali să desfăşoare o investigaţie rapidă şi imparţială asupra unui bombardament al aviaţiei franceze care, conform localnicilor, a ucis pe 3 ianuarie 19 civili în statul african, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Conform versiunii Statului Major francez, cu o oră înaintea bombardamentului, şi după câteva zile de monitorizări, o dronă Reaper a detectat o motocicletă cu doi indivizi care s-au alăturat unui grup de circa 40 de bărbaţi, identificaţi drept membri ai unei grupări armate teroriste. Având în vedere comportamentul lor, materialul pe care-l aveau asupra lor şi informaţiile culese înainte, avioanele de luptă aflate în patrulare au primit ordinul să execute un atac selectiv.

Citește și : Boiko Borisov iese din SILENZIO STAMPA

Statul Major francez a negat că ar fi provocat ”pagube colaterale” în acest bombardament în care au fost ucise în total circa 30 de persoane şi a calificat drept ”dezinformare” afirmaţiile că ar exista victime în rândul civililor.

Dar ONG-ul HRW notează că ”relatările grave conform cărora au murit civili trebuie să facă obiectul unei investigaţii rapide pentru a determina legalitatea bombardamentelor în raport cu legile războiului”.

Dacă se va dovedi că bombardamentul a fost ilegal, atunci Franţa va trebui să acorde compensaţii victimelor rănite şi rudelor celor decedate, mai afirmă ONG-ul, care insistă că este nevoie de o investigaţie imparţială.

Citește și : Un depozit de vaccinuri din UK, la un pas să fie inundat de POTOP

Tags: bombardamentfrantaMaliReaper
Categorii: Știrile zilei