Human Rights Watch: În asediul Mariupolului au fost ucişi peste 8.000 de oameni

Publicat:

Human Rights Watch: În asediul Mariupolului au fost ucişi peste 8.000 de oameni

Cel puţin 8.000 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza luptelor şi din alte motive legate de război în timpul asediului din 2022 al forţelor ruse asupra oraşului ucrainean Mariupol, a estimat organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW), citată joi de Reuters.

Asediul asupra portului strategic de la Marea Azov a durat trei luni, din martie până în mai, iar civilii rămaşi blocaţi în oraş au ajuns să îşi îngroape morţii pe marginea drumului, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Peste 800 de oficiali occidentali au semnat o scrisoare critică la adresa politicii faţă de Israel şi Gaza

HRW îşi bazează estimarea – una din puţinele din surse independente – pe imagini din satelit şi alte materiale în care se văd mormintele. Organizaţia arată că numărul de morţi ar putea fi semnificativ mai mare, deoarece se ştie că în unele gropi se află mai multe trupuri neînsufleţite şi este posibil să mai existe şi alte morminte, încă nedescoperite.

Ucraina a afirmat că numărul morţilor de la Mariupol este de ordinul miilor, însă nu poate furniza cifre exacte deoarece localitatea este acum sub controlul ruşilor.

ONU, care are personal de monitorizare a drepturilor omului pe teren, în Ucraina, a documentat până acum peste 10.000 de morţi din rândul civililor în întreaga ţară, de la începutul invaziei ruse, însă nu a reuşit să coroboreze datele despre decesele de la Mariupol, tot din cauza lipsei accesului.

Rusia dezminte că atacă civilii sau comite alte atrocităţi în Ucraina.

Raportul HRW intitulat “Oraşul nostru s-a dus: devastarea rusească la Mariupol, Ucraina” are 224 de pagini şi a fost întocmit alături de organizaţia neguvernamentală Truth Hound şi biroul de arhitectură SITU; unele informaţii din document au fost obţinute din circa 240 de interviuri, majoritatea cu locuitori refugiaţi din Mariupol.

HRW a documentat atacuri care au lovit infrastructuri civile, inclusiv spitale, un supermarket şi un teatru în care se adăposteau civili. Organizaţia nu a găsit dovezi ale vreunei prezenţe militare ucrainene în aceste locuri sau în apropiere, considerând din acest motiv că atacurile ruseşti au fost ilegale.

Vezi și : Statele Uniunii Europene şi-au dat acordul asupra primei legi privind inteligenţa artificială

Ida Sawyer, directoare a HRW pentru crize şi conflicte, a declarat că “devastarea Mariupolului de către forţele ruse se remarcă drept unul din cele mai grave capitole ale invaziei la scară mare în Ucraina”. Ea a cerut guvernelor să ancheteze situaţia.

Raportul numeşte zece indivizi cu “responsabilităţi de comandă” care ar trebui să fie anchetaţi pentru eventuale crime de război.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă Jens Lehmann a fost...

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni Uniunea Europeană examinează posibile soluții de oferire a unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni...

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite Serviciul Național de Sănătate (NHS) a avertizat că un număr tot...

Traficul rutier suspendat și mâine în PMAN; Au loc două evenimente sportive

Traficul rutier suspendat și mâine în PMAN; Au loc două evenimente sportive În contextul desfășurării unor competiții sportive, traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.