Iarna anului 2023 a fost deosebit de uscată şi blândă în Franţa (Météo-France)

Publicat:

O iarnă care seamănă din ce în ce mai puţin: lunile decembrie, ianuarie şi februarie au fost marcate în Franţa de o relativă blândeţe şi mai ales de lipsa ploilor şi a zăpezii care au alimentat o secetă îngrijorătoare, a confirmat luni Météo-France, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Iarna aceasta este în Franţa al cincilea sezon consecutiv marcat de un deficit de precipitaţii şi temperaturi mai ridicate decât în mod normal”, notează institutul de prognoze meteorologice în bilanţul său privind sezonul de iarnă, care acopera perioada 1 decembrie – 28 februarie.


Citește și : Biden: Trebuie să cunoaştem istoria americană, ‘binele, dar şi răul’

Cel mai frapant element al sezonului: lipsa precipitaţiilor. Aceasta a atins aproape 25% din întreaga perioada şi a depăşit 75% numai în februarie, care este a patra cea mai uscată lună de februarie din 1959, după 2012, 1965 şi 1959.

Această perioadă a fost ilustrată de o secvenţă record de 32 de zile fără ploaie (precipitaţii mai mici de un milimetru în medie în Franţa) între 21 ianuarie şi 21 februarie.

În total, iarna 2023 ocupă locul 9 printre iernile cu cele mai puţine precipitaţii din 1959. Din punct de vedere al temperaturilor, iarna a fost marcată şi de blândeţe, cu o temperatură medie peste normal (perioada 1991-2020) de 0,8 grade pentru al treilea an consecutiv, după iernile 2022 şi 2021.

Cea mai caldă iarnă din Franţa începând din 1900 rămâne cea din 2020, notează Météo-France. Iarna foarte uscată şi blândă a contribuit la alimentarea uscăciunii solului, care nu era deja foarte umed la sfârşitul toamnei.

Citește și : Taiwanul avertizează cu privire la ‘intrarea bruscă’ a armatei chineze în apropierea insulei

Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât, pe lângă precipitaţiile reduse, zăpada, al cărei nivel la sfârşitul iernii face posibilă anticiparea alimentării râurilor în perioada de topire la sfârşitul primăverii şi începutul verii, a scăzut, de asemenea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum va fi vremea în iulie: Zile de foc, cu temperaturi insuportabile în luna lui Cuptor

Cum va fi vremea în iulie: Zile de foc, cu temperaturi insuportabile în luna lui Cuptor Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prezentat astăzi perspectiva...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.