‘Icemageddon’ în Alaska, după o perioadă neobișnuit de caldă

Publicat:

Cel mai friguros stat american, Alaska, a înregistrat cea mai călduroasă zi de decembrie din istorie, pe fondul unei perioade neobișnuite de căldură în timpul iernii, relatează BBC, informează mediafax.

Duminică, temperaturile au urcat până la un record de 19,4C pe insula Kodiak – cu aproape șapte grade mai mult decât maximul anterior înregistrat în acest stat.


Citește și : Landurile germane s-au îngropat în datorii imense

Dar în alte părți din Alaska temperaturile au coborât la minime record. În orașul Ketchikan, situat în sud-estul țării, temperaturile au scăzut până la -18C pe 25 decembrie – una dintre cele mai reci zile de Crăciun din oraș din ultimul secol.

Fenomenele meteorologice extreme au determinat autoritățile să avertizeze autoritățile cu privire la un “Icemageddon”, deoarece torentele de ploaie și zăpadă au întărit gheața care acoperă drumurile ca betonul.

Experții spun că aerul cald care se revarsă din Hawaii a făcut ca aerul din Alaska – de obicei rece și uscat în luna decembrie – să fie mai umed. Acest lucru a însemnat că ploile puternice și furtunile de zăpadă sunt mai probabile în regiunile din interior, departe de zonele de coastă răcoroase.

Ninsorile abundente au fost urmate de ploi torențiale care au lăsat regiunea acoperită de gheață, deoarece ploaia a înghețat rapid, ceea ce a dus la pene de curent pe scară largă și la închiderea drumurilor.

“Gheața este extrem de dificil de îndepărtat odată ce s-a lipit de suprafața drumului. Chiar dacă temperaturile aerului au fost ridicate…drumurile au fost la temperaturi sub zero grade, ceea ce a făcut ca gheața să se lege de suprafață”, a declarat Department of Transportation and Public Facilities pe Twitter.

Gheața va rezista probabil pe drumuri cel puțin până în martie sau aprilie, a declarat pentru BBC cercetătorul în domeniul climei Rick Thoman, de la Alaska Center for Climate Assessment and Policy.

Cea mai puternică furtună de la mijlocul iernii din 1937 încoace a lovit orașul central Fairbanks în timpul Crăciunului, cu peste 25,4 cm de zăpadă, a explicat Thoman.

Duminică a căzut atât de multă zăpadă încât acoperișul singurului magazin alimentar din orașul Delta Junction, situat la 153 km sud-est de Fairbanks, a cedat.

Citește și : Londra critică dur Rusia pentru dizolvarea ONG-ului ‘Memorial’

Thoman a declarat că variațiile de temperaturi extrem de calde și reci din ultimele două decenii sunt un semn al schimbărilor climatice.

“Atunci când toate piesele se adună într-o lume care se încălzește, vom avea parte de aceste evenimente fără precedent, la asta ne așteptăm”, a spus el.

Frigul se va întoarce – temperaturile din Fairbanks sunt prognozate să scadă sub -29 grade Celsius în acest weekend.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.