X

IEA estimează la 75 miliarde dolari costurile reducerii cu 75% a emisiilor de metan, până în 2030

Agenţia internaţională a Energiei estimează la 75 miliarde de dolari costurile pentru reducerea cu 75% a emisiilor de metan asociate industriei petroliere şi de gaze, până în 2030, şi subliniază că finanţarea acestei tranziţii a reprezentat în 2022 abia 2% din veniturile din sector, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres

În raportul publicat marţi, înainte de COP 28 ce va avea loc la Dubai la finele anului, summit dedicat modalităţilor de realizare a acestei reduceri în privinţa metanului, IEA semnalează că obţinerea acestei diminuări cu 75% a metanului generat de sectorul hidrocarburilor este “unul dintre obiectivele cele mai importante” pentru frânarea încălzirii Planetei.

Citește și : Raportoarea specială a ONU denunţă ‘tratamentul inuman’ aplicat deţinuţilor de la Guantanamo

“Metanul este responsabil pentru circa 30% din creşterea temperaturilor începând cu Revoluţia Industrială”, semnalează IEA, care subliniază că activitatea energetică este responsabilă pentru 40% din emisiile de metan produse de om, un nivel aproape similar cu cel din agricultură.

Industria petrolieră şi de gaze este, în plus, cea care “dispune de cea mai mare marjă pentru reducerea acestor emisii pe termen scurt”, concret cu 80 milioane de tone.

IEA precizează că investiţiile necesare pentru reducerea emisiilor de metan variază în funcţie de regiuni: circa 34 miliarde de dolari în ţările cu venituri ridicate; 27 miliarde de dolari în cele cu venituri medii superioare, 13 miliarde în cele cu venituri medii joase şi 3 miliarde dolari în cele cu venituri reduse.

SUA se evidenţiază ca una dintre ţările analizate care trebuie să facă eforturi mari: circa 22 miliarde de dolari până în 2030.

În opinia reprezentanţilor IEA, companiile petroliere şi de gaze sunt cele care trebuie să îşi asume cea mai mare parte a acestor costuri şi efortul poate fi susţinut, ţinând cont de câştigurile colosale din sector.

“Companiile petroliere şi de gaze au obţinut câştiguri record în 2022. Această industrie şi-a dublat beneficiile globale până la aproape 4.000 miliarde de dolari. Numai 2% din această sumă ar fi suficientă pentru a acoperi măsurile de reducere a metanului, incluzând lanţul său de distribuţie”, semnalează IEA.

Citește și : Putin a vorbit la telefon cu liderul EAU despre situaţia din Rusia

De asemenea, insistă pe cadrul naţional de reglementare pentru a stimula reducerea metanului, menţionându-l pe cel din Norvegia, cu impozitul pe gaze, măsură din care s-au inspirat Statele Unite în “Inflation Reduction Act’, precum şi Canada, alt mare producător de petrol.

Tags: DubaiIEApetrolsummit
Categorii: Știrile zilei