Ieșirea Italia Viva de la guvernare CLATINĂ executivul lui Giuseppe Conte

Publicat:

Premierul italian Giuseppe Conte încerca joi să-şi salveze guvernul, lipsit de acum de majoritate în parlament după decizia de miercuri a lui Matteo Renzi de a-şi retrage partidul din coaliţia la putere, comentează France Presse, potrivit agerpres.

Senatul şi Camera Deputaţilor şi-au suspendat joi dimineaţă lucrările şi i-au cerut lui Conte să vină în parlament să explice cum intenţionează să iasă din această criză politică.


Citește și: Aproape 39.000 de spanioli s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore

‘Această adunare nu este şi nu poate fi indiferentă faţă de ceea ce s-a întâmplat’, a declarat preşedintele Camerei, Roberto Fico.

Solicitat de responsabili din opoziţie şi din majoritatea guvernamentală, Fico a anunţat că îi va cere lui Conte să vină să se explice în faţa aleşilor, fără a preciza însă data acestei intervenţii.

Conte va trebui oricum, mai devreme sau mai târziu, să se asigure că există încă o majoritate dispusă să-i susţină guvernul după retragerea din coaliţie a partidului Italia Viva (IV) al lui Matteo Renzi.

Această retragere l-a făcut pe Conte, teoretic, să piardă majoritatea în Senat, dar, potrivit presei italiene, un număr de senatori ar fi dispuşi să se ralieze guvernului actual, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o pandemie soldată deja cu peste 80.000 de morţi şi dublată de o criză economică marcată de cea mai gravă recesiune postbelică.

Potrivit cotidianului milanez Il Corriere della Sera, ideea lui Conte ar fi de ‘a trage de timp spre binele Italiei’ şi a face să fie adoptate principalele măsuri de sprijin pentru economie înainte de a-şi prezenta oficial demisia preşedintelui Republicii, Sergio Mattarella, care i-ar putea încredinţa imediat mandat să formeze un nou guvern.

Aceeaşi publicaţie mai scrie că Giuseppe Conte se gândeşte să-şi asume el însuşi interimatul celor două ministere (Agricultură şi Familie) abandonate de partidul lui Renzi.

Conte ‘vrea să tragă de timp, punând criza între paranteze timp de câteva zile, poate până la 20 ianuarie, astfel încât să asigure votul’ şi adoptarea mai multor măsuri economice importante, crede şi La Repubblica.

Cu toate acestea, timpul presează, dat fiind că preşedintele Mattarella, o figură foarte respectată în Italia şi arbitru în caz de criză guvernamentală, i-a cerut miercuri lui Conte să iasă ‘rapid din climatul de incertitudine în care se găseşte guvernul’, în contextul în care ‘trebuie înfruntată situaţia alarmantă a pandemiei’.

Pe masa lui Conte se află de acum mai multe opţiuni. Un nou guvern Conte, cu aceeaşi majoritate compusă în principal din Mişcarea 5 Stele (M5S) şi din Partidul Democrat, cu sprijinul Italia Viva, rămâne teoretic posibilă, dar extrem de improbabilă având în vedere vigoarea atacurilor lansate de Renzi.

Citește și: Este IMPOSIBIL ca Trump să fie judecat înainte de plecarea sa de la Casa Albă

O altă opţiune ar fi un guvern Conte cu o majoritate diferită în care să intre câţiva parlamentari independenţi sau de opoziţie, ceea ce ar permite compensarea plecării trupelor lui Renzi.

Mai există, în sfârşit, şi opţiunea care îl exclude pe Conte, actuala majoritate alegând un nou prim-ministru, sau varianta alegerilor anticipate, cerute de extrema dreaptă a lui Matteo Salvini, chiar dacă organizarea unui scrutin rămâne alegerea cea mai improbabilă în plină pandemie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.