X

IFJ şi EFJ lansează un apel la adresa Parlamentului European pentru adoptarea Directivei pentru Drepturile de Autor

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (IFJ) şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) şi-au reiterat vineri sprijinul pentru adoptarea Directivei pentru Drepturile de Autor în cadrul Pieţei Unice Digitale (Digital Single Market – DSM), solicitându-le membrilor Parlamentului European să voteze la 12 septembrie în favoarea propunerii legislative, conform europeanjournalists.org, potrivit agerpres.

Textul directivei, aşa cum a fost propus de Comisia pentru Afaceri Juridice la 20 iunie, recunoaşte importanţa crucială a respectării drepturilor de autor, investiţia presei în conţinut de calitate şi nevoia de a stabili practici corecte în ceea ce priveşte exploatarea online a conţinuturilor de ştiri.

Citește și : SUA anunță că nu vor mai finanța Agenția ONU pentru Refugiații palestinieni

“Această lege mult-aşteptată reface echilibrul şi diversitatea într-un sector extrem de important, dominat în prezent de un mic grup de mari corporaţii tehnologice”, conform lui Anthony Bellanger, secretar general al IFJ. “Mulţi dintre cei care se opun acestei directive, care susţin că sunt independenţi şi că vorbesc pentru publicul larg, sunt susţinuţi financiar de aceşti giganţi ai tehnologiei. Ei susţin că drepturile de autor sunt bune doar pentru marile afaceri, însă vieţile şi carierele a sute de mii de jurnalişti depind de drepturile de autor”, a adăugat el.

“Drepturile de autor nu au nicio legătură cu cenzura”, a susţinut şi Ricardo Gutiérrez, secretar general al EFJ. Drepturile de autor “reprezintă modalităţile testate de-a lungul timpului de a ne asigura că societăţile noastre pot beneficia de munca dedicată a autorilor de profesie care sunt independenţi pentru că îşi câştigă existenţa din această muncă. Dacă, autorii ar trebui să se bazeze, în schimb, pe sponsorizări şi patronaj, independenţa lor şi abilitatea de a crea şi de a raporta societăţii ce se întâmplă ar avea de suferit”.

Citește și : Venezuela vede în exodul populaţiei sale o parte dintr-un plan condus de SUA

În scrisori adresate membrilor Parlamentului European, atât IFJ cât şi EFJ şi organizaţiile naţionale afiliate solicită votarea în favoarea întregului raport al Comisiei JURI şi în special protejarea Capitolului III, pentru apărarea culturii şi democraţiei în Europa.

În acelaşi timp IFJ şi EFJ avertizează împotriva adoptării oricăror legi care ar putea să-i marginalizeze pe autorii de conţinut, în special pe jurnalişti, subliniind faptul că, dacă drepturile de autor nu sunt protejate, meseria de jurnalist nu ar mai exista.

Tags: Anthony BellangerDSMeuropaFederaţia Europeană a JurnaliştilorFederaţia Internaţională a Jurnaliştilor
Categorii: Diaspora