Igor Boțan: La alegerile locale votul politic a fost dat pentru partidele care pledează pentru integrarea europeană

Publicat:

70% din partidele înregistrate în R. Moldova au în documentele statutare stipulată orientarea geopolitică a lor. 30 de partide din 60 au în statutul lor clauza privind integrarea europeană. Este de așteptat că orice tip de alegeri capătă o nuanță geopolitică.

Astfel, potrivit expertului politic Igor Boțan, din acest punct de vedere, la alegerile locale generale din 5 noiembrie, votul politic a fost dat pentru partidele care pledează pentru integrarea în UE în documentele statutare.


Citește și : Alți nouă moldoveni au fost evacuați din Fâșia Gaza

Potrivit lui Igor Boțan, opoziția din Parlament, atât PCRM, cât și PSRM, în documentele statutare pledează pentru relații echilibrate între est și vest, dar sunt cinci partide extraparlamentare care pledează în mod deschis pentru integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică.

Aproximativ 30 de partide, preponderent extraparlamentare, nu se referă în niciun mod la acest vector de politică externă.

„Componenta geopolitică nu poate fi exclusă din procesul electoral, pentru că ea e cusută în documentele statutare ale formațiunilor politice. Sigur că alegerile locale nu pot să nu fie privite prin această prismă odată ce principalii actori politici a priori își declară susținerea pentru un anumit vector de politici”, afirmă expertul.

Igor Boțan mai spune că fenomenul migrării primarilor este unul îngrijorător, dar care cumva s-a încetățenit în Moldova. Această migrare este determinată de resursele modeste de care dispun primăriile. Primarii migrează fie prin corupere, fie deliberat își schimbă apartenența pentru a putea ulterior rezolva problemele localității.

Din punctul de vedere al potențialului politic al formațiunilor, spune expertul, trebuie să se judece după rezultatele alegerilor în consiliile raionale, care sunt voturi pentru liste de partid, unde cetățeanul se detașează de preferințe la nivel de localitate și aceste rezultate sunt relevante pentru sprijinul politic de care se bucură partidele politice.

În opinia lui Igor Boțan, aceste alegeri reprezintă un punct de referință precis pentru continuarea competiției politice pentru formațiunile aflate la guvernare și cele din opoziție.

Citește și : Energia electrică se ieftinește

Expertul a mai adăugat că 63% din cetățeni susțin partidele politice promotoare ale vectorului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Igor Boțan mai crede că opoziția încearcă să debarce guvernarea și are susținerea unei pătrimi din numărul de cetățeni, ceea ce este important și este normal ca opoziția să „hiperbolizeze neajunsurile și să deseneze un viitor sumbru de tot sub actuala guvernare”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cahul Football Fest: Meciurile EURO 2024 vor fi transmise live în Piața Independenței

Cahul Football Fest: Meciurile EURO 2024 vor fi transmise live în Piața Independenței Fani ai fotbalului, pregătiți-vă! În perioada 9-14 iulie, Piața Independenței din Cahul...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Messi a vrut să facă show, dar a fost aproape să-și ”îngroape” echipa! Emiliano Martinez, eroul Argentinei

Messi a vrut să facă show, dar a fost aproape să-și ”îngroape” echipa! Emiliano Martinez, eroul Argentinei Argentina a reușit să se califice în semifinale...

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă A început o perioadă sufocantă pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.