Igor Boțan: Războiul din Ucraina determină moldovenii să migreze

Publicat:

Igor Boțan: Războiul din Ucraina determină moldovenii să migreze

Odată cu micșorarea numărului de moldoveni în Federația Rusă, el a început să crească dramatic în special în Germania, în Marea Britanie și în Franța. Aceste schimbări au avut loc din motiv că în 2014 au fost introduse pentru prima dată sancțiuni economice împotriva Federației Ruse pentru anexarea Crimeii, a devenit dificil procesul de transfer al banilor și piața muncii în Federația Rusă a suferit o schimbare.

La fel, în anul 2014, a fost liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Despre aceasta a menționat analistul politic Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică la tema „De ce pleacă moldovenii? În ce condiții pot reveni?”, organizată de Agenția de Presă IPN.


Igor Boțan a menționat că anul trecut, Academia de Administrație Publică de pe lângă președintele Federației Ruse a dat publicității dinamica aflării cetățenilor moldoveni pe teritoriul Rusiei. Potrivit acesteia, din 2014, când a avut loc anexarea Crimeii, numărul moldovenilor a scăzut de la șapte sute de mii până la aproximativ 80 de mii. Analistul politic a remarcat că războiul din Ucraina are un impact negativ asupra migrației din Republica Moldova.

„Noi știm cu certitudine, când a izbucnit acest război în țara vecină foarte multe familii au plecat din Republica Moldova de frica războiului care se poate extinde și poate afecta și Republica Moldova. Eu cunosc destul de multe familii tinere și înstărite care au plecat. Mulți din ei s-au întors înapoi. Noi avem pe teritoriul Republicii Moldova câteva zeci de mii de cetățeni din Ucraina care, probabil, când se termină războiul cei mai mulți vor pleca înapoi, dar o parte vor rămâne în Republica Moldova. Sunt procese absolut fireștiˮ, a spus Igor Boțan.

Expertul a reamintit că, potrivit rezultatelor sondajelor de opinie de 10-15 ani în urmă, peste 20% de moldoveni intenționau atunci să plece din Republica Moldova, iar când circumstanțele se agravează, cum este un război în regiune, din aceste segment de 20% mai mulți ar pleda energic pentru a părăsi Republica Moldova, luând în considerare modul în care evoluează lucrurile.

Igor Boțan a declarat că cea mare concentrație de cetățeni moldoveni avem în Italia. „În mod surprinzător am descoperit că avem foarte mulți cetățeni în Germania, Franța, Marea Britanie, lucru care 10 ani în urmă era dificil de presupus. Avem o diasporă destul de mare în Statele Unite ale Americiiˮ, a punctat expertul.

Expertul a afirmat că impactul diasporei asupra proceselor politice din Republica Moldova este vizibil. „Dragi concetățeni din diaspora, sigur că actuala guvernare are anumite succese, dar are și anumite păcate, dar doi cei mai buni miniștri din Guvernul din Republica Moldova după alegerile parlamentare sunt din diaspora. Este vorba despre Marcel Spatari, care a fost ministrul muncii și protecției sociale și care pur și simplu a salvat Republica Moldova în primul an de după război, în perioada de iarnă. Și al doilea este Nicu Popescu care a îndeplinit cea mai importantă munca pentru ca Republica Moldova să obțină statutul de țara candidat și să înceapă negocierile cu Uniunea Europeană. Iată care este impactul oamenilor din diaspora asupra Republicii Moldovaˮ, a conchis Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „De ce pleacă moldovenii? În ce condiții pot reveni?” este ediția a 306-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 40 de copii din R. Moldova și Ucraina participă la tabăra ‘Divosvit’

Peste 40 de copii din R. Moldova și Ucraina participă la tabăra 'Divosvit' Excursii, jocuri interactive și multă socializare. De asta vor avea parte 40...

Universitatea Slavonă își suspendă activitatea. Studenții urmează să fie transferați în cadrul altor universități

Universitatea Slavonă își suspendă activitatea. Studenții urmează să fie transferați în cadrul altor universități Ministerul Educației și Cercetării informează candidații la admiterea 2024 despre suspendarea...

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: ‘Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent’

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: 'Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent' Candidatul „independent” Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM...

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.