X

Igor Boțan: Toate majoritățile parlamentare ale R.Moldova au fost sau s-au transformat în majorități pro-europene

Igor Boțan: Toate majoritățile parlamentare ale R.Moldova au fost sau s-au transformat în majorități pro-europene

Analistul politic Igor Boțan constată că toate majoritățile parlamentare ale Republicii Moldova, din ultimii 33 de ani de independență a țării, au fost sau s-au transformat în majorități pro-europene. Toți șefii de stat au promovat integrarea în Uniunea Europeană, chiar dacă unii dintre ei și-au schimbat ulterior poziția.

După Andrei Sangheli, toți premierii Republicii Moldova au susținut vectorul pro-european. În cadrul campaniei de informare „Culisele Integrării Europene”, desfășurată de Asociația ADEPT, Igor Boțan subliniază că, deși unii politicieni au fost oscilanți, direcția pro-europeană a fost o constantă în politicile guvernamentale, transmite IPN.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

„Ideea integrării europene a apărut odată cu independența Republicii Moldova. Acest lucru este fixat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, care stabilește într-o manieră absolut clară că Republica Moldova dorește să se integreze în spațiul valoric european. Acest lucru a fost ulterior fixat și în Constituția Republicii Moldova. Pornind de la Declarația de Independență, mai departe integrarea europeană a fost una firească”, menționează Igor Boțan.

Potrivit lui, deși unii politicieni au fost oscilanți, direcția pro-europeană a fost o constantă în politicile guvernamentale. De exemplu, Partidul Comuniștilor, după promisiunea de a adera la Uniunea Rusiei și Belarusului în 2001, s-a reorientat spre UE din cauza lipsei de cooperare din partea Rusiei pe teme precum securitatea energetică și reintegrarea teritorială. Deși PCRM și-a modificat vectorul politic în 2016, trecând la „relații echilibrate cu Estul și Vestul”, Igor Boțan reafirmă că, în ciuda acestor schimbări, toate cele 11 legislaturi și majoritatea prim-miniștrilor au susținut integrarea europeană în documentele de guvernare.

„Sigur că există o întrebare legitimă, de ce anumiți politicieni, după ce au fost promotori ai integrării europene, și-au schimbat viziunea. Deci, este un fenomen pur politic. Și acest fenomen trebuie înțeles. Este vorba despre structura electoratului Republicii Moldova. Și această structură noi o vedem din sondajele de opinie. Putem spune, cu o anumită aproximație, că 2/3 din cetățenii Republicii Moldova susțin vectorul integrării europene, iar o treime susțin mai degrabă vectorul integrării eurasiatice și așa mai departe.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Din considerente pur electorale, unii politicieni, care atunci când sunt la guvernare promovează integrarea europeană, după ce ajung în opoziție se îngrijesc de ratingul politic și, pentru a încerca să reprezinte segmentul eurasiatic, ei recurg la această transformare, la această schimbare. Pentru că un segment de 30% din concetățenii noștri, care au altă viziune, trebuie reprezentanți. De aceea, politicienii recurg la această pendulare, transformare”, a mai spus Igor Boțan.

Tags: Andrei SangheliIgor BoțanMoldovauniunea europeana
Politică