Igor Dodon anunță că va extinde componenţa Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova

Publicat:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că va extinde componenţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS) dacă reprezentanţii majorităţii parlamentare şi ai guvernului ‘vor continua să boicoteze’ şedinţele Consiliului, informează Radio Chişinău.

Igor Dodon a prezidat luni o şedinţă de lucru privind situaţia CSS. Comunicatul de presă al preşedinţiei precizează că şeful statului poate să introducă, prin decret, membri noi în componenţa CSS.


‘Ţin să menţionez că, dacă majoritatea parlamentară şi guvernul vor boicota în continuare şedinţele CSS, vom extinde componenţa CSS astfel ca activitatea acestuia să nu poată fi blocată pe viitor, iar deciziile care se impun – să fie luate’, a declarat Dodon.

Potrivit legislaţiei, din componenţa CSS fac parte, din oficiu, preşedintele parlamentului, prim-ministrul, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, ministrul apărării, ministrul de interne, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Procurorul General şi guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova (BNM).

În 29 august, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi preşedintele parlamentului Andrian Candu au anunţat că nu vor participa la şedinţa CSS organizată în acea zi de preşedintele Igor Dodon, întrucât pe agendă este inclus subiectul declarării vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, unul dintre subiecte care ţine mai mult de competenţa guvernului decât de competenţa preşedintelui Dodon.

Decizia de a-l declara pe Dmitri Rogozin persona non grata a fost luată de executivul de la Chişinău după ce acesta a făcut o serie de ‘comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator şi ofensator la adresa Republicii Moldova”, a explicat ministrul de externe, Andrei Galbur.

Pe 28 iulie, avionul în care se afla Rogozin s-a întors spre Moscova, după ce nu i-a fost permisă survolarea spaţiului aerian românesc. Igor Dodon şi Dmitri Rogozin urmau să participe la la o festivitate organizată în regiunea separatistă transnistreană cu ocazia a 25 de ani de la înfiinţarea ‘operaţiunii de menţinere a păcii de pe Nistru’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.