Igor Dodon, DESFIINŢAT de presa germană: ‘Incită la război şi îşi numeşte cetăţenii LEPRE şi PARAZIŢI’

Publicat:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi unii oficiali ruşi şi transnistreni invocă tot mai des în ultimul timp riscul reizbucnirii ostilităţilor în Transnistria, deşi nimeni în afară de ei nu văd premise pentru o astfel de evoluţie, scrie într-un editorial corespondentul Deutsche Welle la Chişinău, citat luni de Report.md, transmite şi agerpres.

Dodon se poartă ca un provocator “pus să genereze cu orice preţ un război”: inventează ameninţări inexistente, acuză pe alţii că ar urmări dezgheţarea conflictului, după care pozează în politicianul salvator care “nu va permite jocuri tăinuite şi periculoase în detrimentul securităţii cetăţenilor”, menţionează comentatorul DW.


La 21 iulie 2017, parlamentul de la Chişinău a votat o declaraţie prin care a cerut Rusiei să-şi evacueze trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Reacţia lui Dodon a fost: “E o provocare, care are ca scop înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă”. Imediat a urmat reacţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin: “Aţi uitat ce a păţit Georgia în 2008?”.

Citeşte şi: Submarinele germane fac valuri de CORUPŢIE în Israel. Apropiaţii lui Netanyahu cad unul după altul

După ce avionul care îl transporta pe Rogozin în Republica Moldova nu a primit dreptul de survol în spaţiul aerian al României la 28 iulie, pe motiv că se află pe lista cu sancţiuni a UE, Dodon a ameninţat: “O să le iasă pe nas! Avem de-a face cu o conjuraţie NATO, care se răfuieşte cu Rusia utilizând instrumentele politice docile din Moldova şi România”. Nici reacţia lui Rogozin nu s-a lăsat aşteptată: “Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!”

La 23 august, Republica Moldova s-a adresat oficial ONU cu cererea de a include retragerea trupelor ruse (GOTR, nu a forţei de pace) din regiunea transnistreană pe ordinea de zi a sesiunii Adunării Generale programată la 12 septembrie. În replică, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a ameninţat cu un nou război: “Evacuarea trupelor ruse de pace este o cale sigură spre război. (…) Noi suntem gata, avem forţe armate, structuri de forţă şi zeci de mii de rezervişti”.

Iar Dodon a atacat guvernul moldovean: “Praf în ochii curatorilor şi păpuşarilor occidentali”.

Pe acelaşi ton, ministrul de externe rus Serghei Lavrov avertiza din partea Moscovei: “Cei care au influenţat Republica Moldova să ceară retragerea trupelor ruse vor război în regiune”.

Ameninţările cu reînnoirea conflictului de pe Nistru au continuat, deşi diplomaţia de la Chişinău a difuzat o notă oficială în care a precizat foarte clar că cererea adresată ONU se referea la militarii GOTR şi nu la pacificatorii ruşi din Transnistria.

Pe fondul unei divizări accentuate a societăţii moldovene, Dodon, care imediat după victoria în alegeri declara că va fi “preşedintele tuturor”, s-a dezis de această promisiune, scrie sursa citată.

Săptămâna trecută, el i-a numit “paraziţi” şi “lepădături” pe cei care promovează unirea cu România. Cu puţin timp în urmă, când Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, Dodon îşi îndemna susţinătorii: “(…) fiţi gata – fiţi gata când o să vă spun, să veniţi la Chişinău toţi. Se apropie momentul când îi vom pune la punct”.

Citeşte şi: Stare de urgenţă în California. Cel mai mare incendiu din istorie face prăpăd în LA – FOTO/VIDEO

La 1 septembrie, Igor Dodon a anunţat într-un mesaj scris în limba rusă pe pagina sa de Facebook că, până la sfârşitul anului, va convoca o “mare adunare naţională” (denumire preluată din perioada renaşterii naţionale din 1989-1990, care a marcat desprinderea de URSS) ca oamenii din stradă să-i oblige pe actualii guvernanţi să plece de la putere: “Dacă eu voi scoate oamenii la Chişinău, atunci doar pentru a pune punct pe tot”.

El a avertizat guvernarea că va sfârşi prost: “Au venit la guvernare după o lovitură de stat şi pot pleca tot aşa, în urma unei revoluţii”, a ameninţat preşedintele prorus al Republicii Moldova.

“Dodon se comportă ca un guvernator al Federaţiei Ruse … şi tot ceea ce face este pentru a distruge independenţa acestui stat” şi a-l readuce sub umbrela Rusiei, susţine ex-preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, indicând că principalul obstacol pentru acest plan al preşedintelui moldovean este deocamdată Ucraina. “Dacă o ‘dodonizare’ s-ar produce şi în Ucraina, lucrurile ar arăta destul de trist şi la noi”, susţine Tănase, citat de DW.

În opinia unor experţi moldoveni, agitarea “sperietorii NATO” şi eventuale provocări în Transnistria ar face parte din planul care i-ar ajuta pe socialiştii proruşi ai lui Igor Dodon să câştige alegerile parlamentare de anul viitor în Republica Moldova, se menţionează în comentariul citat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.