Igor Dodon s-a răzgândit şi nu mai vrea să schimbe sistemul electoral pentru alegerile de anul viitor

Publicat:

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, prorus, ar putea să iasă din Comisia privind crearea circumscripţiilor uninominale şi să pună la îndoiala legitimitatea alegerilor parlamentare de anul viitor, a declarat preşedintele moldovean Igor Dodon, fost lider al acestui partid, dar care exercită în continuare o influenţă covârşitoare în cadrul formaţiunii, într-o emisiune la un post rusesc de televiziune, relatează miercuri Tribuna.md, conform agerpres.

Dodon a reamintit că, la adoptarea sistemului mixt de vot, el şi partidul său au insistat asupra respectării a cinci condiţii principale: alegerile să se desfăşoare într-un singur tur de scrutin, să fie acordate mandate diasporei, Transnistriei şi Găgăuziei, precum şi să fie deschise mai multe secţii de votare în străinatate şi acestea să beneficieze de un număr mai mare de buletine de vot.


Citeşte şi: Un Typhoon britanic, ridicat de la sol să intercepteze un avion de pasageri – FOTO/VIDEO

“Dacă aceste condiţii nu vor fi respectate sau autorităţile vor încerca să născocească ‘noi reguli în timpul jocului’, răspunsul preşedintelui şi al socialiştilor va fi unul dur’, a avertizat el.

“În primul rând, preşedintele poate veni cu o iniţiativă legislativă privind organizarea alegerilor în baza sistemului mixt de vot, nu în 2018, ci în 2022, deoarece societatea nu este pregătită pentru aceasta. În al doilea rând, socialiştii, partidul susţinut de mai mult de 50% dintre cetăţeni, poate ieşi din Comisia privind crearea circumscripţiilor uninominale şi să pună la îndoială legitimitatea alegerilor viitoare, din cauza nerespectării anumitor reguli”, a afirmat Igor Dodon.

În acest caz, partidul de la guvernare (Partidul Democrat) se va afla într-o situaţie dificilă, deoarece, cel mai probabil, formaţiunile de dreapta, proeuropene, vor refuza să participe la alegeri, consideră preşedintele moldovean.

În mod separat, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) a cerut miercuri parlamentului de la Chişinău să iniţieze un referendum consultativ privind anularea votului mixt.

Potrivit liderului PPDA, Andrei Năstase, schimbarea sistemului electoral va duce la situaţia în care jumătate dintre deputaţii viitorului legislativ vor fi aleşi de o simplă minoritate. Sute de mii de cetăţeni riscă să rămână fără reprezentare în cadrul forului legislativ, chiar dacă vor participa la alegeri.

Citeşte şi: EXPLOZIE în faţa unei clădiri consulare din Paris – FOTO

“Cerem parlamentului să anunţe data unui referendum consultativ pe subiectul anulării votului mixt. Totodată, solicităm ca TeleRadio Moldova să reflecte echidistant şi imparţial tema referendumului şi să asigure suficient timp pentru dezbateri cu participarea părţilor implicate şi obligatoriu cu semnatarii acestei declaraţii”, a declarat Andrei Nastase.

Sistemul electoral mixt este susţinut de numai 16% din cetăţenii cu drept de vot în Republica Moldova, potrivit unui sondaj IDIS “Viitorul” prezentat marţi. Majoritatea dintre cei chestionaţi agreează sistemul electoral proporţional (pe liste de partid), chiar dacă la alegerile parlamentare de anul viitor ar putea să voteze conform noului sistem impus în vară de majoritatea parlamentara de la Chişinău, controlată de PD.

Conform acestui sondaj, citat de Deutsche Welle, singurele partide care ar accede în viitorul legislativ în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate ar fi Partidul Socialiştilor (partid proprezidenţial) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), condus de fostul ministru al educaţiei Maia Sandu. Sondajul arată că probabilitatea ca socialiştii proruşi să obţină majoritatea în viitorul parlament este destul de mare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.