X

Igor Dodon nu va fi suspendat, precizează preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat că decizia emisă marţi de Curtea Constituţională – privind situaţia de ‘imposibilitate temporară’ a şefului statului de a-şi exercita atribuţiile dacă refuză numirea unui ministru propus de premier – a fost interpretată greşit, iar mandatul lui Igor Dodon nu poate fi suspendat, relatează website-ul unimedia. 

‘Decizia CC nu suspendă în niciun caz activitatea sau mandatul preşedintelui. Decizia CC aduce şi soluţie şi explică procedura de mai departe. Interimatul funcţiei doar pe elementul de numire a ministrului Apărării. Orice alte idei privind suspendarea lui Dodon sunt doar speculaţii. Orice suspendare este urmată de referendum, referendum înseamnă campanie electorală, înseamnă bani cheltuiţi’, a declarat Andrian Candu, potrivit unimedia.

Conform independent.md, el a mai spus că ar exista ‘suficiente motive’ pentru a declanşa procedura de demitere a preşedintelui Igor Dodon, pe care l-a acuzat că a încălcat Constituţia în cazul procedurii de numire a ministrului Apărării, dar că Parlamentul nu îşi doreşte să declanşeze procedura de ‘impeachment’ a acestuia.

Preşedintele legislativului l-a criticat şi pe şeful statului pentru declaraţiile făcute ‘pe emoţii’ după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale. Dodon i-a avertizat pe membrii acestei instanţe că o să răspundă pentru această decizie şi că nu-i va scăpa nici ‘cetăţenia românească’. ‘Regret aceasta ieşire emoţională, îl înţeleg, dar trebuie să ne calmăm, să analizăm cu minte limpede şi apoi sa ieşim’, a mai spus Candu, citat de unimedia.

Decizia Curţii se referă la cazul disputei dintre Igor Dodon şi premierul Pavel Filip privind numirea noului ministru al apărării. Premierul l-a propus de două ori pe Eugen Sturza pentru acest post, dar preşedintele a refuzat de fiecare dată, astfel că şeful executivului a sesizat Curtea Constituţională.

Aceasta din urmă a apreciat marţi că ‘refuzul presedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale’ face ca acesta să fie în ‘imposibilitate temporară’ de a-şi exercita atribuţiile ce într-o asemenea situaţie sunt preluate, în ordine, de preşedintele parlamentului sau de primul ministru, care pot semna în locul lui respectivul decret.

În replică, Idor Dodon a calificat această decizie drept ‘uzurpare a puterii de stat’ şi i-a ameninţat pe judecătorii Curţii că se vor lua măsuri împotriva lor după viitoarele alegeri legislative. ‘O să răspundeţi pentru asta. Vine timpul. Fiecare acţiune şi decizie a dvs. va fi examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare. Va fi altă componenţă a Curţii Constituţionale. Şi pentru fiecare decizie, fiecare din dvs. veţi răspunde’, a declarat Igor Dodon, citat de timpul.md

‘Eu nu voi ceda. Nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord. Lasă să semneze Candu, lasă să semneze Filip şi să-şi asume responsabilitatea pentru fiecare persoană în parte’, a mai spus Dodon marţi în faţa presei, potrivit independent.md.

Tags: alegeri parlamentarealegeri prezidentialeAndrian CanduCurtea Constitutionalaigor dodonMoldovarepublica moldovasuspendarea presedintelui
Categorii: Diaspora