Igor Dodon vrea să readucă aeroportul din Chişinău în proprietatea statului

Publicat:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a insistat luni asupra renaţionalizării aeroportului internaţional din Chişinău şi construcţiei a două noi aeroporturi în nordul şi sudul republicii, în finalul unei întâlniri avute cu şefa legislativului, Zinaida Grecianîi, şi premierul Ion Chicu, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

‘Noi insistăm pentru rezilierea acordului de concesionare. Ce a făcut guvernul Sandu în acest sens vom afla la şedinţa de miercuri a Consiliului Suprem de Securitate. Detalii nu avem. Avem informaţii pe care vrem să le verificăm’, a afirmat Dodon, citat de Ziarul Naţional din Chişinău.


Citește și: Vremea rea provoacă decese în Franța. Printre victime se află și trei salvatori!

‘Aeroportul internaţional Chişinău a fost concesionat cu încălcarea legislaţiei şi el trebuie să revină în proprietatea statului. Insist că noi trebuie să permitem deschiderea şi a altor aeroporturi internaţionale pentru că taxele sunt foarte înalte. Mulţi pasageri merg la Iaşi. Consider că trebuie să avem un aeroport internaţional în sudul şi în nordul Republicii Moldova. Putem face lucrul acesta foarte repede, prin parteneriate publice-private. Dacă cineva vrea să investească 150-200 de milioane de dolari şi să facă de la zero un aeroport, atunci nu are decât să facă asta. Cetăţenii Republicii Moldova vor avea doar de câştigat’, a menţionat Igor Dodon, conform aceluiaşi ziar.

O comisie de anchetă condusă de deputatul Blocului ACUM, Igor Munteanu, a stabilit că aeroportul internaţional Chişinău a fost concesionat în mod ilegal. În septembrie 2019, guvernul condus de Maia Sandu a anulat hotărârile luate în 2013 cu privire la concesionarea aeroportului, potrivit Jurnal.md.

Premierul Ion Chicu a dispus vineri organizarea unui grup de lucru condus de ministrul economiei şi infrastructurii, care să efectueze un studiu de fezabilitate privind oportunităţile de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare în Republica Moldova.

Citește și: Australia face un grup special de lucru pentru combaterea spionajului chinez

El declarase că un singur aeroport internaţional în Republica Moldova reprezintă un element de monopol, iar dezvoltarea unor noi aeroporturi internaţionale va crea condiţii de competitivitate în domeniu.

Ziarul financiar rus Kommersant, apropiat Kremlinului, scria recent că miliardarul rus Roman Troţenko s-ar interesa de aeroportul internaţional din Chişinău, iar în Rusia ar exista interese şi pentru portul de la Giurgiuleşti, aminteşte în acest context Ziarul naţional.

De asemenea fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică, Chiril Moţpan, afirmase că preşedintele Igor Dodon şi Partidul Socialist urmăresc ‘interese obscure de a prelua sub control instituţiile strategice ale statului, în primul rând aeroportul internaţional Chişinău, precum şi pe cel de la Mărculeşti’, conform publicaţiei menţionate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Migraţia, securitatea comună, războiul din Gaza – în mesajele de felicitare ale liderilor mondiali pentru Keir Starmer

Migraţia, securitatea comună, războiul din Gaza - în mesajele de felicitare ale liderilor mondiali pentru Keir Starmer Securitatea, migraţia şi războiul din Gaza s-au numărat...

89 de imigranţi ilegali au murit înecaţi în largul Mauritaniei

89 de imigranţi ilegali au murit înecaţi în largul Mauritaniei Aproximativ 90 de migranţi au murit luni în naufragiul ambarcaţiunii lor în largul coastelor Mauritaniei...

Rishi Sunak demisionează de la şefia Partidului Conservator

Rishi Sunak demisionează de la şefia Partidului Conservator Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat vineri că va demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator...

Soţia premierului spaniol este citată într-un dosar de corupţie

Soţia premierului spaniol este citată într-un dosar de corupţie Aflată în mijlocul unui dosar de corupţie şi trafic de influenţă, Begona Gomez, soţia premierului spaniol...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.